El tema de l’alimentació és un dels més recurrents a les visites de pediatria. La preocupació pel menjar és freqüent entre pares, mares i família.
L’educació sanitària sobre l’alimentació en els nens té l’objectiu d’aconseguir, a més d’un bon estat nutricional, l’aprenentatge d’hàbits alimentaris saludables.
Per aconseguir un bon hàbit és important seguir unes pautes, però sense rigidesa. Cal tenir present que no tots els infants accepten els nous aliments en el mateix temps ni tots els infants mengen la mateixa quantitat d’aliment, per tant, no és bo comparar-los entre ells.
Cada nen o nena té unes necessitats diferents que, a més, varien al llarg del temps.
Els següents punts són algunes pautes a tenir en compte sobre l’alimentació dels nens, començant des del naixement.
Lactància materna:
- Lactància materna a demanda, sobretot els primers mesos on les preses són freqüents tant de dia com de nit.
- La durada de les preses varia d’un nen a un altre, poden ser de 15 o de 30 minuts.
- Una postura adequada a l’hora de donar el pit és imprescindible per garantir una bona succió i evitar l’aparició de clivelles.
Llet adaptada:
- És una bona alternativa quan no es pot alletar o es decideix no fer-ho.
- És important una correcta preparació dels biberons: per cada 30 ml d’aigua 1 cullerada rasa de llet.
- Per evitar la contaminació de l’aigua i, com a conseqüència, infeccions, si s’utilitza aigua de l’aixeta s’ha de bullir com a mínim un minut (no més de 5 minuts pel risc d’augmentar la concentració de sodi per l’evaporació), i si és aigua mineral un cop oberta s’ha de consumir abans de 24 h i mantenir-se a uns 4ºC.
- Els biberons que es deixen fora de la nevera durant més d’una hora i qualsevol quantitat de llet artificial que es quedi al biberó després d’una presa han de llençar-se.
Introducció d’aliments:
- Les necessitats nutricionals són cobertes per la llet materna o la llet adaptada fins als sis mesos, per tant no és necessari introduir aliments nous fins a aquesta edat.
- Avançar la introducció d’alguns aliments pot produir al·lèrgies o contenir components perjudicials pels lactants. Retardar molt la introducció de nous aliments pot afectar la seva acceptació o el creixement del lactant per manca de nutrients.
- La introducció de nous aliments es farà de forma progressiva i en les quantitats adequades.
- El gluten s’introduirà a partir als 7-9 mesos.
- La llet de vaca no s’ha d’oferir abans dels 12 mesos.
- En els aliments per a lactants i nens petits no s’hi ha d’afegir sucre, mel ni edulcorants.
- Per minimitzar la pèrdua de nutrients en la cocció de verdures i hortalisses es recomana coure al vapor o bullir amb una quantitat mínima d’aigua, així com procurar que la cocció sigui ràpida tapant el recipient.
- Les necessitats de proteïnes varien al llarg de la vida. Estudis recents han revelat una ingesta excessiva de les proteïnes diàries recomanades en nens d’1 a 3 anys, i això influeix en l’aparició d’obesitat en el futur. En nens de 6 a 12 mesos la ingesta diària de carn hauria de ser d’uns 20-30 grams i la de peix de 30-40 grams. A partir dels 12 mesos podem augmentar la ingesta de carn diària a 40-50 grams i peix a 60-70 grams.
Un bon hàbit:
- “El meu fill no menja” és una de les frases més repetides a la consulta de pediatria. Sovint aquesta inapetència no és real, és un problema d’equilibri entre què menja el nen i què espera la seva família (mare, pare, avis…) que mengi. És fonamental una dieta variada i equilibrada, i si el creixement del nen és adequat la quantitat no ha de preocupar.
- La tendència natural de forçar els infants a menjar no és recomanable, ja que pot facilitar la sobrealimentació i possibles aversions . Si a l’hora de dinar el nen decideix no menjar, sense enfadar-se, se li retira el plat i no se li ha de donar res fins l’àpat següent.
- El nen no hauria de picar entre àpats.
- No premiar ni castigar el nen perquè mengi molt o poc.
- Habituar el nen a rentar-se les mans abans i després de menjar.
- El moment de menjar hauria de ser un temps en família, tranquil i sense interferències externes (televisió, mòbil…).
Sempre hem de pensar que els pares servim d’exemple, per això és fonamental mantenir una alimentació equilibrada i uns hàbits de vida saludable.
Pots obtenir més informació sobre el tema a:
Asociación Española de Pediatría
Pla Integral per a la promoció de la salut mitjançat l’educació física i l’alimentació saludable.