Pantalles i problemes de salut

GIS Yolanda Lebrero, Infermera Ruth López i GIS Francisco Jose Martos

Cada vegada més podem veure, tant als mitjans de comunicació com als centres de salut, un augment dels problemes de salut als nens i adolescents relacionats amb l’abús de les noves tecnologies. La Organització Mundial de la Salut (OMS) ja considera l’addicció als videojocs com una malaltia.

Les pantalles ens envolten. Televisions, tablets, mòbils, consoles i ordinadors normalment no falten a les cases. És difícil mantenir-se al marge de les noves tecnologies, per a moltes persones són necessàries i obtenim molt beneficis en el seu ús en el dia a dia. Precisament per aquest motiu hi ha una baixa percepció del risc que suposa la utilització de les noves tecnologies, l’accés a xarxes socials o jocs online, però és important conèixer que tenen els seus riscos i fins i tot poden causar problemes de salut.

A nivell emocional

Un ús abusiu pot crear dependència i, com qualsevol altre dependència, pot perjudicar greument la salut. Tenir una addicció a les pantalles afectarà el comportament, perjudicarà les relacions afectives i la vida social provocant aïllament i solitud.

La persona depenent pot tenir crisis d’abstinència, que en el cas de l’addició als videojocs poden allunyar-la de la realitat i portar-la a la realitat paral·lela del vídeo joc. Estudis internacionals assenyalen que 9 de cada 100 usuaris dels vídeo jos pateixen addicció.

A nivell físic

Passar massa temps davant una pantalla augmenta el risc de sobrepès, tant pel sedentarisme (no es realitza cap activitat física) com per un mal hàbit d’alimentació (per no perdre temps es mengen menjars ràpids hipercalòrics). Encara que també es pot produir el contrari: per no perdre temps no mengen ni beuen i poden patir desnutrició i/o deshidratació.

També es pot patir trastorn de la son. Desajustos en els horaris de son, per anar a dormir tard o no dormir durant la nit i fer-ho durant el dia, afecten el nostre ritme.

A nivell de desenvolupament

Diversos estudis alerten sobre l’ús de les pantalles en nens petits. Si estan sobreexposats a les noves tecnologies no reben altres estímuls i la interacció amb la família es redueix, la qual cosa provoca que ens trobem nens amb retard del llenguatge, o amb símptomes que ens recorden l’autisme (no responen quan els cridem, no miren als ulls quan els parlem, …), o amb símptomes d’addicció (impulsivitat, agressivitat, …). 

Signes d’alarma

 • Canvi de comportament: irritabilitat, agressivitat (verbal o física).
 • Deixa de veure’s amb els amics, s’aïlla.
 • Abandonament d’activitats habituals per les pantalles.
 • Desajustos en l’hàbit de la son.
 • Menteix sobre el temps que passa amb les pantalles, i el temps que hi passa el justifica.
 • En nens petits retard en el desenvolupament: retard del llenguatge, joc pobre, manca d’interacció social, …

 

Recomanacions

L’Acadèmia Americana de Pediatria (APP) recomana que el temps dedicat a les pantalles en nens sigui el següent:

 • 0 – 2 anys 🡪 RES de pantalles
 • 2 – 5 anys 🡪 Entre 30 minuts i 1 hora al dia
 • 7 – 12 anys 🡪 1 hora amb un adult davant, mai en hores d’àpats
 • 12 – 15 anys 🡪 1’30 hora, vigilar molt xarxes socials
 • + de 16 anys 🡪 2 hores, a la seva habitació no haurien de tenir pantalles

L’APP també recomana establir unes normes respecte els llocs i els moments en els quals les pantalles no es poden utilitzar:

 • 1 hora abans d’anar a dormir
 • Durant els àpats
 • Mentre s’està a l’escola 
 • Mentre es fan els deures
 • Mentre es circula, com a vianant o a l’automòbil
 • En el cotxet o cadira de passeig

Respecte als continguts digitals recomana que els nens no es descarreguin aplicacions o jocs sense l’autorització d’un adult i que es respectin les edats recomanades (Sistema PEGI*). Una manera de fomentar la interacció i l’aprenentatge és veure continguts junts.

 *Sistema PEGI (Pan European Game Information): sistema europeu per classificar el contingut dels videojocs i altre tipus de software d’entreteniment. Hi ha 2 tipus d’icones: un relatiu a l’edat recomanada i l’altre sobre descripció del contingut.

Enllaços d’interès

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Pediatria, Usuaris i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s