Arriba la grip!

Infermera Rosa Abejón

La grip és una malaltia causada per virus.

Apareix com a epidèmia a l’hivern, coincidint amb els mesos de fred. Comença de cop, amb febre alta (39º- 40º C), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca.

Cal que tingueu paciència, que no espereu trobar-vos bé de seguida. No podeu mantenir el ritme de vida habitual. La febre que provoca la grip dura 4-5 dies, i la tos i el cansament poden durar 3 setmanes.

La composició de les vacunes varia cada any en relació amb els canvis que experimenten els virus gripals.  Per això, les soques que s’hi han d’incloure es decideixen abans de cada temporada gripal a partir de les soques que estaven circulant al final de la temporada precedent.

Com podem prevenir la grip?

El contagi es dóna mitjançant les mans i l’aire. Si teniu la grip o conviviu amb algú que la té o que està refredat, seguiu aquests consells:

  • Renteu-vos sovint les mans i feu servir mocadors d’un sol ús per mocar-vos i per tapar-vos la boca i el nas quan tossiu o esternudeu.
  • Llenceu els mocadors en una bossa i lligueu-la.
  • Ventileu l’habitació on hi ha algú amb la grip, obrint la finestra diverses vegades cada dia.

La vacuna s’elabora a partir de virus de la grip morts, per la qual cosa, mai us pot produir la malaltia. La vacuna evita el desenvolupament de la malaltia, per aquesta raó cal que us vacuneu cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir-vos contra els virus que arribarà a l’hivern. El període ideal per vacunar-vos és el comprès entre els mesos d’octubre i novembre.

Pacients vacunats al CAP Guineueta entre els anys 2102 a 2018

La vacuna pot provocar-vos molèsties locals lleus, que afecten un 15 % – 20 % dels pacients vacunats, i, rarament, produeix febre o malestar. En cas de malaltia aguda greu o febre superior a 39º C, consulteu el personal d’infermeria abans de vacunar-vos.

La vacuna antigripal està indicada:

  • Si teniu més de 60 anys.
  • Si teniu una malaltia crònica del cor, dels bronquis o del ronyó.
  • Si sou diabètic, o esteu afectat per una disminució de les defenses per altres causes.
  • Si durant la campanya de vacunació de la grip, esteu en el 2n i 3r trimestre de l’embaràs.
  • La vacuna antigripal està indicada en nens amb malalties cròniques pulmonars o metabòliques i en persones internades en residències.
  • Si teniu cura de persones malaltes a casa també cal que us vacuneu.
  • A més, es recomana la vacunació a les persones que estan en contacte amb aquests grups de risc i els poden transmetre la grip, i a les persones que treballen en serveis públics essencials (com ara personal de sanitat, bombers, policia, etc.).

CONTRAINDICACIONS

No s’ha d’administrar aquesta vacuna als infants de menys de 6 mesos d’edat.

Si heu tingut una reacció al·lèrgica amb una dosi anterior o sou al·lèrgics a algun component de la vacuna, com per exemple a l’ou, tampoc us la podeu posar.

L’OBJECTIU de la vacunació antigripal és reduir la mortalitat i morbiditat associada a la grip i l’impacte de la malaltia en la comunitat.

On podeu vacunar-vos?

Si formeu part de les persones que heu de vacunar-vos, us podeu vacunar gratuïtament en els centres de salut.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Infermeria, Usuaris i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s