Crioterapia. Què és i per què s’utilitza

 

Dra Laura Cristel

La crioteràpia és l’aplicació de fred a baixes temperatures (-25  i -50ºC), directa o indirectament, sobre la pell causant destrucció local del teixit de forma eficaç i controlada.

És un tècnica ràpida i poc costosa.

També és una tècnica que requereix poc temps de preparació, sense anestèsia i no necessita sutura. Es poden tractar diferents lesions a la vegada i té bons resultats estètics.

El risc d’infecció és baix i les cures són molt senzilles .

Per realitzar la crioteràpia és imprescindible la certesa diagnòstica. En cas de dubte s’ha de remetre el pacient a fer una biòpsia de la lesió. En els últims anys s’ha introduït la dermatoscòpia  que permet fer un millor diagnòstic.

Dermatoscop

La dermatoscòpia és una tècnica senzilla, ràpida i no invasiva que permet visualitzar imatges de  l’epidermis, unió dermoepidèrmica i dermis superficial, amplificant la imatge 10 vegades i s’utilitza per a l’estudi de lesions pigmentades de la pell amb l’objectiu fonamental del diagnòstic precoç del melanoma (càncer de pell).

És una eina molt utilitzada actualment a l’Atenció Primària.

 

Per realitzar la crioteràpia, el material necessari és:

  • Una pistola portàtil

 

 

 

 

 

 

  • Un bidó de nitrògen

 

 

 

 

 

 

A cada sessió de crioteràpia s’omple la pistola portàtil des del bidó de nitrògen, ja que s’evapora molt ràpidament.

 

Les principals indicacions a l’Atenció Primària són:

Berruges vulgars : Normalment es requereixen vàries sessions separades entre sí cada 3 setmanes. L’índex de curació és d’aproximadament del 75%.

Ceratosis actíniques: D’elecció en ceratosis actíniques petites i localitzades

Fibromes pènduls : de gran tamany i que molesten

Els acrocordons – lesions de petit tamany, localitzats normalment al coll i /o aixella, i les ceratosis seborreiques , són lesions benignes sense potencial de malignitzar, per la qual cosa són lesions no susceptibles de ser tractades per la Seguretat Social, a no ser que ocasionin molèsties al pacient per la seva localització (tirant dels sostenidors, cintura del pantaló, zones d’afaitat…)

Acrocordons

Acrocordons

Ceratosis seborreiques

Ceratosi seborreica

 

 

 

 

 

 

Les contraindicacions absolutes de la crioteràpia són:

Lesions que requereixen un estudi anatomopatològic,  localitzades en un àrea de compromís circulatori, sospita de melanoma,  i  quan el pacient no accepta la possibilitat de possibles canvis pigmentaris a la zona tractada.

 

És un tècnica en general amb poques complicacions. Cal explicar que durant l’aplicació del fred i la descongelació posterior hi ha un període de dolor moderat a intens  que pot seguir d’un envermelliment de la zona i que pot durar unes hores.

Les zones més doloroses són els dits, les temples i les orelles. Es pot formar una ampul·la que cal tractar amb iode tòpic i que pot durar entre 48-72 hores amb posterior formació d’una costra i caiguda de l’ampul.la en 7-14 dies.

Pot quedar lleu hiperpigmentació residual que millora passats uns mesos.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Medicina Familia, Usuaris i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s