Confidencialitat

Dra Noemí Amorós

La confidencialitat és l’obligació que té tot professional del centre de no divulgar informació que pot saber a través de la seva feina. 

Se’n deriva del dret a l’intimitat que tenim tots nosaltres.

La confidencialitat és responsabilitat de tots els membres de l’equip ( administratius, direcció, personal de neteja, metges, auxil·liars, infermeria….).

Tenir cura dels pacients es basa en 3 pilars, la confiança , la lleialtat i la intimitat.

Quan la confidencialitat es veu malmesa, trenquem la confiança que té el pacient en tot el sistema sanitari. Les conseqüències d’això és que el pacient no ens aporta part de la informació o si l’aporta és poc sensible. Això deteriora, la pròpia salut del pacient ( quan el professional no té tota la informació difícilment podrà arribar a poder ajudar amb exactitud) i també deteriora la professionalitat del sanitari comportant més errors. 

Hi ha diferents persones dins del sistema sanitari que accedeixen a la nostra història amb diferents finalitats i amb diferents graus d’informació ( farmacòlegs, ICAM, direcció del centre, metge/ssa i infermer/a referents…).  Totes i cadascuna d’elles estan obligades a no difondre la informació personal que se’n deriva. Si algú vol accedir a la nostra història amb una finalitat més enllà de la nostra atenció, hauríem de rebre una sol·licitud com a tal.  Podem negar-nos a que es faci ús de les nostres dades.

Situacions complexes on la confidencialitat està en una situació més fràgil:

Consultem  per parlar d’un familiar/amic  sense que l’afectat ho sàpiga. Per més que la finalitat sigui molt lloable, s’ha d’anar acompanyat per la persona afectada, donat que el sanitari no té dret a accés a història clínica del pacient si ell mateix no ha donat permís a una tercera persona. Per exemple: estic preocupada pel meu pare, perquè està perdent memòria i en vull parlar amb la seva infermera/metgessa sense que ell ho sàpiga

Acudim acompanyant a la consulta a familiar/amic, per qualsevol raó ( dificultats de comprensió de les indicacions, dificultats en idioma…), nosaltres estem implícits en aquest pacte de confidencialitat i tenim el deure de no divulgar cap informació que se’n derivi d’aquell acte.  

En ocasions, trobem pactes de silenci. Situacions complexes, on la familia prefereix que l’afectat/da no sàpiga part de la informació. El pacient és qui té dret a saber o no saber quin és el seu diagnòstic i el seu pronòstic. Els sanitaris hem de fer prevaldre els drets de la persona afectada. 

Lliurar informació telefònica, sovint truquem al domicili, per comunicar el resultat de les exploracions. Per més confiança que hi pugui haver entre els convivents, és el deure del sanitari informar  la persona implicada i no familiars. 

Trobem limitacions estructurals, per l’aïllament acústic insuficient. El soroll ambiental, empitjora encara més aquesta dificultat amb l’aïllament acústic.

Tenim dret a saber qui ha entrat a la nostra història, dins del dret d’Acces (Drets ARCOPOL) que és el dret de traçabilitat i es fa a través de peticions presentades a les entitats/centres assistencials adherits a l‟HC3 que hagin generat la informació objecte d‟exercici dels drets”. Aquesta informació ens la pot lliurar la nostra metgessa de família. Tota entrada a la història clínica queda registrada a nivell informàtic, identificant qui i quan s’ha fet l’accés. Qualsevol entrada no justificada, pot ser denunciada. Hi ha diferents sentències al respecte, contra sanitaris per accessos indeguts a la historia. 

La confidencialitat és un dret de tots. Tots podem contribuir-hi per millorar. 

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s