Atenció domiciliària al CAP Guineueta

Dra Carla Ventosa

En els darrers anys, l’envelliment de la població ha fet que hagin augmentat les necessitats d’atenció domiciliària en la població del nostre entorn. Aquest envelliment també ha anat lligat amb un augment de la incapacitat física i a un augment de la dependència sociosanitària. I a tot això cal sumar-hi el desig de la població a romandre al domicili i els canvis en l’estructura familiar com per exemple la incorporació de la dona al món del treball i conseqüentment la disminució dels cuidadors informals.

És per això que des de l’EAP Guineueta, com en els altres equips d’atenció primària de Catalunya, hem de donar resposta a les necessitats i demandes de la població d’acord amb els canvis demogràfics, de problemes de salut de la població i l’evolució tecnològica, econòmica i cultural que han generat aquests canvis socials.

El model d’atenció domiciliària amb el que treballem és un model basat en la detecció precoç de les cures que obliga a la cura anticipada, en la coordinació entre els diferents nivells assistencials i professionals que intervenen en el continuum assistencial sociosanitari, i en la racionalització de recursos assistencials.

Gran part de l’atenció a domicili que oferim s’adreça majoritàriament a les persones que a causa del seu estat de salut i les seves característiques comunitàries, sociosanitàries i organitzatives necessiten aquesta atenció de caràcter puntual o permanent i no poden desplaçar-se al nostre centre.

L’Àrea Bàsica de Salut del CAP Guineueta està situada al districte de Nou Barris, al peu de la serra de Collserola, zona de muntanya de Barcelona, i abasta els barris de Guineueta, Canyelles i Can Peguera.

Podem diferenciar 2 tipus d’atenció domiciliària: l’atenció aguda, per la qual atenem problemes de salut puntuals, i l’atenció crònica (pacients inclosos en el programa ATDOM).

En una situació aguda, és a dir puntual, per realitzar l’atenció domiciliària, podem ser avisats a través de diferents maneres:

 • Avís del propi usuari o família que truca al CAP.
 • Avís d’un altre professional o un dispositiu d’un altre nivell assistencial.
 • Avís de teleassistència.
 • Avís d’emergències mèdiques (061/112)
 • Consultes telefòniques.

Llavors el professional mèdic que rep l’avís, l’avalua i conclou si és necessària la visita a domicili.

En l’ATDOM (atenció domiciliària crònica) l’objectiu principal és el de detectar, valorar i donar suport i seguiment als problemes de salut de l’usuari que ho requereix i a la seva família, per potenciar l’autonomia i millorar la qualitat de vida de la persona. En aquest programa incloem usuaris que poden requerir que ens coordinem amb altres nivells assistencials o serveis de suport, com poden ser la infermera gestora de casos, treball social,  les urgències hospitalàries, les consultes hospitalàries, els hospitals de dia, la hospitalització domiciliària, els CUAPs, rehabilitació domiciliària, PADES,…I tenim altres objectius més específics:

 • Avaluació integral de les necessitats sociosanitàries i elaboració d’un pla de cures individualitzat.
 • Identificació dels pacients amb criteris de cronicitat i complexitat (PCC) i malaltia crònica avançada (MACA) i elaboració d’un pla d’intervenció individualitzat compartit (PIIC)
 • Aplicació de les tècniques d’infermeria necessàries per tenir cura del pacient, com controls de tractament anticoagulant, extraccions i recollida de mostres, cures de nafres o ferides quirúrgiques,…
 • Revisió del tractament farmacològic prescrit
 • Conèixer l’entorn del pacient i la família
 • Educació sanitària, informació a l’usuari i, si s’escau, a la seva família, dels diagnòstics i cures i com prevenir descompensacions de les malalties fomentant així l’autocura i l’entorn segur i de confort.

En el programa ATDOM hi incloem persones que no poden desplaçar-se al CAP per motius de salut o per la seva situació social i que tinguin:

 • Malalties cròniques
 • Malalties terminals
 • Deteriorament cognitiu
 • Problemes de salut transitoris: com a conseqüència d’un traumatisme, cirurgia, altes hospitalàries  que necessitin cures o tractaments a domicili
 • Alta dependència per a  les activitats bàsiques de la vida diària

A més, en el programa d’atenció domiciliària cal incorporar la valoració sistemàtica del context social i comunitari per part de tots els professionals involucrats en aquesta atenció per tal de poder oferir una atenció integral.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Infermeria, Medicina Familia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s