Treballadora Social Sonia Cots.
Què és?
La Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència regula a nivell estatal l’atenció i les prestacions a les quals poden accedir les persones amb dependència.
Segons l’article 2 d’aquesta llei,el concepte “dependència” es defineix com:l’estat de caràcter permanent en què es troben les persones que, per raons derivades de l’edat, malaltia o discapacitat, i lligades a la falta d’autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial, els cal l’atenció d’una o altres persones per a la realització de les activitats bàsiques de la vida diària.
Quins passos he de seguir per accedir a les prestacions per a persones amb dependència?
- La sol·licitud.
Per sol·licitar el reconeixement o la revisió del grau de dependència caldrà presentar el formulari corresponent acompanyat de la documentació requerida. En tot cas, caldrà adjuntar un informe de salut original de menys de dos anys on constin els diagnòstics vinculats amb la dependència. Aquest informe haurà de ser datat i signat pel metge de capçalera, pediatre o altres especialistes mèdics.
A més de prestar una situació de dependència s’estableix com a requisit residir al territori espanyol i haver-ho fet durant cinc anys, dels quals dos hauran de ser immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud. Per als infants menors de cinc anys, el període de residència s’exigirà a qui exerceixi la seva la guarda i custòdia.
A la web del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies trobareu els formularis als diferents tràmits, així com altra informació relacionada (enllaç).
Els formularis es poden entregar en diferents organismes que trobareu especificats a cada tràmit. Tot i això, les oficines més properes al CAP Guineueta són les següents:
L’Oficina d’Afers Socials i Famílies – El Carmel ubicada a plaça Pastrana número 15, Barcelona.(enllaç).
L’Oficina d’Afers Socials i Famílies – Sant Andreu ubicada a carrer Cuba número 2, Barcelona. (enllaç).
- La valoració.
Les sol·licituds són derivades als equips de Serveis de Valoració de la Dependència (SEVAD) que estan formats per professionals de diferents àmbits: infermeria, teràpia ocupacional, fisioteràpia, psicologia, medicina i treball social.
Aquest equip estudiarà la documentació rebuda i farà una entrevista personal amb la persona sol·licitant abans d’emetre una resolució. En aquesta entrevista personal es valora, a través del Barem de Valoració de la Dependència (BVD), quin grau de dependència té cada persona. Aquesta valoració estarà adaptada a l’edat de la persona sol·licitant.
Valoració en menors de 3 anys: es valoraran aquelles situacions originades per condicions de salut de caràcter crònic, prolongat, de llarga durada o de freqüent recurrència. Es tindrà en compte: funcions i activitats de l’àrea motora i adaptativa, necessitats de suport derivades d’una condició de salut per baix pes en el naixement, necessitats derivades de funcions fisiològiques bàsiques i/o precisar mesures terapèutiques que incideixen sobre la capacitat de mobilitat. Cal senyalar que la valoració dels menors entre 0 i 3 anys tindrà caràcter no permanent, establint-se revisions periòdiques d’ofici.
Valoració en majors de 3 anys: es valorarà el tipus de suport i la freqüència d’aquest en la realització de les activitats bàsiques de la vida diària: menjar, beure, higiene personal relacionada amb la micció i la defecació, rentar-se, realitzar altres tasques de cura personal, vestir-se, posar-se les sabates, manteniment de la salut, canviar i mantenir la posició del cos, desplaçar-se dintre i fora de la llar, realitzar tasques domèstiques i prendre decisions.
- La resolució.
Posterior a la valoració es rebrà per correu la resolució on s’especificarà la puntuació obtinguda i el grau de dependència equivalent.
- Grau I (de 25 a 49 punts en el BVD). Dependència moderada: quan la persona necessita suport en la realització de diverses activitats bàsiques de la vida diària al menys una vegada al dia o bé té necessitats de suport intermitent o limitat per la seva
autonomia personal.
- Grau II (de 50 a 74 punts en el BVD). Dependència severa: quan la persona necessita suport en la realització de diverses activitats bàsiques de la vida diària dos o tres vegades al dia, però no requereix suport permanent d’un cuidador o té necessitats de suport extens per la seva autonomia personal.
- Grau III (de 75 a 100 punts en el BVD). Gran dependència: quan la persona necessita suport en la realització de diverses activitats bàsiques de la vida diària diverses vegades al dia i que per la seva pèrdua total d’autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial, necessita el suport indispensable i continu d’una altra persona o té necessitats de suport generalitzar per la seva autonomia personal.
Les persones que han obtingut una puntuació igual o inferior a 24, són persones que tot i presentar necessitat de suport en algunes activitats bàsiques de la vida diària no han aconseguit la puntuació mínima necessària per tenir reconegut un grau de dependència.
- El Pla Individual d’Atenció.
El Pla Individual d’Atenció (PIA) és l’instrument que utilitzen els Serveis Socials per determinar quina modalitat d’intervenció és més adequada a les necessitats de la persona amb dependència. En el PIA s’establiran quines són les prestacions i/o serveis més adients a cada situació, tenint en compte: aspectes socials i de l’entorn, la capacitat econòmica, les necessitats, així com les preferències de la persona beneficiària, família o entitat tutelar que la representi. A partir d’haver elaborat el PIA la persona amb dependència podrà començar a gaudir de les diferents prestacions i/o serveis disponibles.
- Les prestacions i/o serveis vinculats.
A continuació s’enumeren les diferents prestacions i/o serveis que es podran obtenir a partir del reconeixement del grau de dependència, segons l’establert en la Llei 39/2006.
- Servei de teleassistència(enllaç).
- Prestació econòmica per cuidador no professional: quan la persona amb dependència estigui sent atès per l’entorn familiar i es reuneixin les condicions establertes es concedirà una prestació econòmica amb caràcter periòdic. La quantia dependrà del grau de dependència i de la capacitat econòmica de la persona amb dependència.
- Servei d’Ajuda a Domicili: conjunt d’actuacions portades a terme en el domicili de la persona amb dependència amb l’objectiu d’atendre les necessitats de la vida diària.
- Centre de dia: servei d’acolliment diürn que complementa l’atenció de l’entorn familiar. Té com a objectiu afavorir la recuperació, mantenir el nivell d’autonomia personal i social així com oferir suport a les famílies. Adreçat a persones majors de 65 anys. Llistat dels Centres de Dia de la ciutat de Barcelona (enllaç).
- Centre residencial (només per Grau II o III): serveis continuats de caràcter personal i sanitari que té com a objectiu facilitar un entorn substitutori a la llar. Adreçat a persones majors de 65 anys. Llistat de centres residencials de la ciutat de Barcelona(enllaç).
- Prestació econòmica vinculada al servei: es podrà sol·licitar quan no sigui possible accedir a un servei públic d’atenció i la persona amb dependència estigui fent ús d’un servei privat (centre de dia, centre residencial o servei d’ajuda a domicili). La quantia dependrà del grau de dependència i de la capacitat econòmica de la persona amb dependència.
On puc informar-me sobre aquest tràmit?
Les persones que vulguin informació i orientació sobre el reconeixement del grau de dependència i/o les prestacions associades poden adreçar-se a:
- Centres d’Atenció Primària (Treball Social).
- Centres de Serveis Socials (enllaç )
- Les persones ingressades a un centre residencial poden adreçar-se a la direcció i/o treball social del centre.
- Trucant al telèfon d’informació de la Generalitat de Catalunya: 012.
Retroenllaç: Les entrades més vistes del 2019 | CAP Guineueta