LA CELIAQUIA

Pediatre Antoni Muntaner Alonso

Què és la CELIAQUIA?

Es tracta d’una malaltia sistèmica (que afecta tot el cos) a causa d’una reacció del nostre organisme contra el gluten. És una malaltia de per vida, permanent, i que pot danyar de manera severa la mucosa intestinal. Es tracta d’una malaltia que succeeix en individus genèticament susceptibles quan ingereixen aliments amb gluten en la seva dieta habitual.

La malaltia celíaca, nom derivat de la paraula grega Koiliakos (trastorn de l’intestí), és una malaltia descrita clínicament des de fa aproximadament 2000 anys. Tot i això, la relació de la malaltia amb els aliments que ingerim no va ser descrita fins fa poc més de 100 anys i tot just són 65 anys, gràcies als avenços en medicina, els que fa que es coneix la seva relació amb el gluten. Sabent això és fàcil entendre la poca consciència social (i comercial) que hi havia a generacions passades respecte a aquesta malaltia. La difusió del coneixement sobre aquesta en les últimes dècades, tant entre els professionals de la medicina com en la població general i fabricants de productes alimentaris, ha fet que cada vegada sigui més assequible portar una vida lliure de gluten al nostre medi.

I què és el gluten?

El gluten és una proteïna present en alguns cereals, principalment en el blat, ordi i sègol. La civada clàssicament es considerava un d’ells, encara que cada vegada sembla més clar que la majoria de persones celíaques no presentarien reacció al menjar-la. No obstant això, a nivell pràctic, donada la dificultat en trobar-la aïllada com a producte en el mercat, es troba entre els cereals prohibits en la dieta d’un celíac.

Quins són els símptomes?

El símptomes que pateix una persona celíaca poden ser molt variats. Els més habituals són els digestius com dolor abdominal, distensió abdominal i pèrdua de pes. Altres símptomes més inespecífics que poden aparèixer serien el canvi d’humor o de caràcter, alteracions en l’esmalt dental així com un dèficit de ferro.

Una dieta sense gluten reverteix tots els canvis perjudicials produïts per aquest, desapareixent els símptomes, el dany intestinal i les alteracions analítiques.

Com es diagnostica?

El diagnòstic es basa en una sospita clínica (els signes i símptomes que pateix el pacient) i certes alteracions en una anàlisi de sang. En la majoria de casos, per confirmar el diagnòstic es requereix una endoscòpia per estudiar la mucosa intestinal.

En alguns casos específics, hi ha la possibilitat d’investigar en una analítica de sang certs paràmetres genètics que poden ajudar a descartar la malaltia o a diagnosticar-la.

Com es tracta?

Finalment, cal tenir en compte que es tracta d’una malaltia permanent i el tractament es basa en una dieta exempta de gluten. Donat el caràcter permanent de la malaltia, la dieta ha de seguir estrictament durant tota la vida, ja que la ingestió de petites quantitats de gluten pot produir lesions intestinals.

El millor és que en deixar d’ingerir gluten es reverteixen tant els símptomes com les alteracions analítiques i la lesió intestinal, sense deixar seqüeles i sense tenir més conseqüències en la salut de la persona.

 

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Usuaris i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s