Infermera Mari Carmen Giménez
Comença la vacunació antigripal 2018
Com cada any, des del dia 23/10/18 ja podeu programar-vos per vacunar-vos contra la grip.
La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. Produeix febre alta, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, es resol en una o dues setmanes. No hi ha tractaments que curin la grip, només es tracten els símptomes: antitèrmics o analgèsics per la febre o pel malestar. Per tant, l’ús d’antibiòtics davant un quadre gripal no és recomanable.
La vacunació contra la grip estacional es recomana a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip, com ara:
- Persones de 60 anys d’edat o més;
- Persones internades en institucions tancades: residències geriàtriques, centres de malalties cròniques i malalties mentals, etc.;
- Adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, incloent-hi l’asma;
- Adults i infants que han estat sotmesos a vigilància mèdica o hospitalització durant l’any anterior a causa de malalties cròniques metabòliques (incloent-hi la diabetis mellitus), malalties renals o hepàtiques cròniques, hemoglobinopaties i anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió (incloent-hi les causades per medicació o pel virus de la immunodeficiència humana);
- Persones amb obesitat mòrbida;
- Infants i adolescents (dels sis mesos als divuit anys) tractats durant un llarg temps amb àcid acetilsalicílic i que, per tant, poden desenvolupar la síndrome de Reye (dany cerebral agut i problemes hepàtics de causa desconeguda) després de la grip.
- Dones embarassades.
També s’adreça a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d’alt risc, com ara:
- Professionals de la salut, tant de l’atenció primària com de l’hospitalària;
- Treballadors d’institucions com residències geriàtriques o centres de malalts crònics, que tinguin contacte amb malalts o residents;
- Professionals d’assistència domiciliària a persones d’alt risc (infermeria, voluntariat, etc.), i
- Persones que conviuen amb persones d’alt risc (incloent-hi els infants).
Uns altres grups als quals es recomana la vacunació són:
- Persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat, per tal de minimitzar la
interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, etc., i
- Viatgers internacionals: persones dels grups de risc no vacunades durant la temporada gripal i que es dirigeixin a zones tropicals en qualsevol època de l’any o a l’hemisferi sud entre els mesos d’abril i setembre.
No sempre podrem recomanar la vacunació contra la grip . Està contraindicada en cas de malaltia aguda, i si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna.
Les persones vacunades de la grip es poden contagiar igualment?
Les persones vacunades de la grip tenen una probabilitat més baixa de contagi.
Cal recordar que durant la temporada d’hivern hi ha circulació de diversos virus respiratoris que poden donar unes símptomes molt similars a la grip i per als quals la vacunació antigripal no té cap efecte preventiu.
La vacuna té efectes secundaris?
Un cop aplicada pot produir molèsties locals lleus, però rarament febre o malestar. Hi ha persones que no volen vacunar-se perquè en campanyes anteriors en què ho van fer es van refredar de seguida. En ocasions poden aparèixer símptomes de refredat justament després de vacunar-se. Hem de saber que pot passar, i que amb el control de símptomes es pot recuperar de seguida. En cas de què aquests símptomes empitjoressin (no és gaire habitual) seria convenient demanar cita amb el seu metge.
És important seguir unes bones mesures higièniques per procurar evitar el contagi:
- Tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador quan tossiu o esternudeu. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga;
- Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o uns segons amb preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé, sobretot després d’esternudar i mocar-vos i després de tocar superfícies comunes;
- Ventileu sovint els espais tancats obrint les finestres;
- Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
Recordeu, fem salut entre tots. Vacuneu-vos contra la grip i gaudiu d’un hivern sense ensurts.
Podeu programar-vos per telèfon (933 268 901), mitjançant la pàgina web o directament al vostre centre de salut, a les agendes preparades especialment per aquesta campanya o amb les vostres infermeres de referència. Us esperem!