Vacunes no finançades

Infermera Ruth López

El calendari de vacunes sistemàtiques a Catalunya s’inicia als 2 mesos d’edat.

A més d’aquestes vacunes, n’hi ha d’altres recomanades (per Associació Espanyola de Pediatria, Societat Catalana de Pediatria, i d’altres) que no estan finançades per la Generalitat de Catalunya.

Actualment aquestes vacunes són les següents:

  • Vacuna contra el MENIGOCOC B. És un bacteri que causa infeccions poc freqüents però molt greus, com ara la meningitis i la sèpsia (infecció de la sang). Actualment és la principal causa de malaltia meningocòccica al nostre medi. Pot infectar a persones de totes les edats, però els casos són més freqüents en nens petits i adolescents. Hi ha 2 vacunes disponibles:
  • BEXSERO. Es pot administrar a qualsevol edat a partir dels 2 mesos de vida. Són possibles vàries pautes d’administració depenent de l’edat d’inici de la vacunació.
  • TRUMENBA. Es pot administrar a partir dels 10 anys d’edat. Són 2 dosis separades un mínim de 6 mesos entre elles.
  • Vacuna contra el ROTAVIRUS. És un dels principals causants de diarrea i la primera causa d’hospitalització per diarrea en lactants en el nostre medi. S’administra per via oral. Hi ha 2 vacunes disponibles:
  • ROTATEQ. La primera dosi es pot administrar a partir de les 6 setmanes de vida i no més tard de les 12 setmanes. Són 3 dosis.
  • ROTARIX. La primera dosi es pot administrar a partir de les 6 setmanes de vida i preferiblement abans de les 16 setmanes (no més tard de les 20 setmanes). Són 2 dosis.

Hi ha altres vacunes que estan recomanades en situacions determinades, poden estar finançades en alguns casos concrets:

  • Vacuna contra els MENIGOCOCS A-C-W-Y. Actualment només recomanada a persones amb risc augmentat d’exposició:
  • Adolescents a partir dels 14 anys que vagin a residir en països en els que la vacuna està indicada, com EEUU., Canadà, Regne Unit, Àustria, Grècia i Itàlia.
  • Qualsevol infant major de 6 setmanes de vida que viatgi a països amb elevada incidència d’aquesta malaltia meningocòccica.

Hi ha 2 vacunes disponibles:

 

  • MENVEO. Es pot administrar a partir dels 2 anys d’edat. Dosi única.
  • NIMENRIX. Es pot administrar a partir de les 6 setmanes de vida. Són possibles vàries pautes d’administració depenent de l’edat d’inici de la vacunació.

 

  • Vacuna contra el PAPILOMA. El virus del papil·loma humà (VPH) és un germen molt estès que afecta més de la meitat de les persones que tenen relacions sexuals, encara que en la gran majoria d’elles no els provoca cap problema i passen la infecció sense ni tan sols haver-la notat. Aquesta vacuna s’administra dins el calendari de vacunes sistemàtiques a les noies adolescents, però no als nois encara que també està recomanada per prevenir berrugues genitals, algun tipus de càncer i que actuïn com a transmissors del virus.
  • GARDASIL. Es pot administrar a partir dels 9 anys. Depenent de l’edat la pauta serà de 2 o 3 dosis.

 

Per a més informació:

http://vacunasaep.org/

http://www.vacunas.org/

 

 

 

 

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina Familia, Pediatria, Usuaris i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s