Sintrom i nous anticoagulants

Dr. Luis Pérez i Dr. Francisco Collado

Els anticoagulants orals són fàrmacs utilitzats des de fa més de 70 anys en la prevenció i tractament de la malaltia tromboembòlica.

S’estima que un 2% de la població general rep tractament anticoagulant, essent el Sintrom (acenocumarol) el més freqüent.

En el nostre àmbit el control del tractament anticoagulant es realitza als Centres d’Atenció Primària i a les Unitats d’hemostàsia a nivell hospitalari, on es controlen els pacients de major risc.

No obstant això, aquest tractament compta amb limitacions que interfereixen en el desenvolupament de les activitats diàries, tals com la necessitat de monitoratge, risc d’hemorràgia i interaccions amb aliments rics en vitamina K (espinacs, col, nap, api..) i altres fàrmacs o productes d’herbolari de freqüent ús; però a més el Sintrom pot interaccionar amb altres factors, com per exemple els processos patològics acompanyats de febre, diarrea o vòmits, per tant és molt important no automedicar-se, realitzar un bon compliment de la medicació prescrita i avisar que pren Sintrom sempre que se li canviï o afegeixi un tractament nou, i atenció amb els canvis de dieta perquè els aliments rics en vitamina K poden disminuir l’efecte del Sintrom. Així s’han d’evitar o prendre’ls amb una periodicitat molt regular, a fi de poder ajustar la dosi adequada de Sintrom.

 

Per aquests motius, l’estret rang terapèutic i les múltiples interaccions, el Sintrom precisa d’una sèrie de controls, a fi de comprovar que la dosi pautada sigui l’adequada. Aquests controls es realitzen mitjançant una punxada al dit i en el nostre centre son fets per infermeria.

 

 

 

 

 

 

Al pacient se li fa lliurament de la pauta de Sintrom, on s’informa de la dosi a pendre cada dia, si precisa de complementar la pauta amb heparina subcutània o no i quan ha de fer el pròxim control.

Els nous anticoagulants

En l’última dècada, s’han desenvolupat nous fàrmacs anticoagulants que presenten els avantatges de no requerir monitoratge i amb escasses interaccions farmacològiques. Poden estar indicats en pacients amb contraindicació específica a l’ús de Sintrom, en pacients en tractament amb Sintrom que sofreixen episodis tromboembòlics o hemorragics greus malgrat un bon control, en pacients que han iniciat tractament amb Sintrom en els quals no és possible mantenir un control dins de rang malgrat un bon compliment terapèutic, o bé amb la impossibilitat d’accés al control convencional.

Els nous anticoagulants poden administrar-se a dosis fixes i no precisen sistemàticament monitoratge ni ajust de dosi per assegurar la seva eficàcia i la seva seguretat. Per això és crucial reforçar en el pacient la importància de l’adherència i el correcte compliment terapèutic.

Així mateix, presenten una menor interacció amb fàrmacs i aliments, condicionant una anticoagulació més constant i predictible, característiques que generen una millora de la qualitat de vida dels pacients.

No obstant això, el fet de que siguin més recents condiciona que encara no disposem de la mateixa informació que amb el Sintrom, sobretot en l’ús a llarg termini. Tampoc disposem d’antídots, tot i que estan en investigació. I els pacients de més risc, com els portadors de pròtesis valvulars mecàniques, de moment han de continuar ser tractats amb Sintrom.

Es conclou que tot i que els nous anticoagulants orals són molt atractius per diverses raons, encara no coneixem tots els riscos i per tant, de moment no reemplacen els anticoagulants convencionals i no són la primera opció per al tractament.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Infermeria, Medicina Familia, Usuaris i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s