Visc sol… què es la medalleta? El servei de teleassistència

Sonia Cots (Treballadora Social)

Què és? És popularment conegut com l’alarma, la telealarma, la medalleta, el penjoll, el botó… Tot i els diversos noms que se li atribueix, estem parlant del mateix: un servei que permet detectar situacions d’emergència en el domicili com, per exemple, atendre caigudes o a altres situacions de salut d’urgència. És un servei gratuït que funciona 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

Aquest servei està inclòs a la Cartera de Serveis Socials (Enllaç) i està catalogat com a prestació garantida; la qual cosa  significa que qualsevol persona que la necessiti i compleixi els requisits d’accés té dret a exigir-la a l’administració pública.

Com funciona? S’instal·la un terminal que va connectat a la línia de telèfon i a la xarxa elèctrica del domicili. Aquest terminal es posa en marxa a través d’un polsador que s’entrega a l’usuari. El polsador ha d’estar sempre amb l’usuari (també funciona a la dutxa!) i permet avisar al centre d’atenció des de qualsevol punt del domicili. En cas d’emergència els professionals del centre d’atenció contactaran amb els familiars o persones de referència de l’usuari, activaran els serveis necessaris (bombers, Guardia Urbana, servei mèdic, servei de SEM, etc.) o es desplaçaran al domicili a través d’una unitat mòbil.

Qui pot accedir al servei? Per poder disposar del teleassistència, cal: estar empadronat i residir a la ciutat de Barcelona, tenir capacitat mental i cognitiva per fer un ús correcte del servei, viure sol, estar sol durant gran part del dia o conviure amb persones que tinguin edat avançada, dependència o discapacitat.

L’Ajuntament de Barcelona  estableix uns requisits per poder accedir-hi:

  • Tenir 75 anys o més.
  • Tenir entre 18 i 74 anys i disposar de grau de dependència reconegut (Grau I, II o III) o certificat de discapacitat emès per la Generalitat de Catalunya on consti com a reconegut el barem de necessitat de tercera persona o de mobilitat reduïda.
  • Altres situacions de persones entre 18 i 74 anys on el treballador social valori la necessitat de disposar del servei.

On es pot sol·licitar?

 

Per a més informació, veure el tríptic informatiu del servei de teleassistència de l’Ajuntament de Barcelona.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Usuaris i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s