Preguntes freqüents sobre les baixes mèdiques (o incapacitats temporals)

Dra Ana Santín

La baixa mèdica, oficialment document d’incapacitat temporal, és un document oficial que justifica una absència del lloc de treball per un motiu de salut.

Ha de ser realitzada per un facultatiu mèdic i per fer-ho és necessària una valoració mèdica.

Existeixen dos grans tipus de baixes:

Laborals, quan es produeix un accident o malaltia derivada de la feina habitual, en aquest cas és el metge de la mútua qui ha de realitzar la baixa i el seu seguiment

– Per malaltia comuna, en aquest cas el motiu de la baixa és una malaltia o accident no laboral i és el metge del sistema públic de salut qui expèn la baixa i en fa el seguiment.

És important recordar que no qualsevol absència al lloc de feina justifica una baixa, només en cas que el metge apreciï una limitació per realitzar la feina habitual com a conseqüència d’un procés de salut o accident s’expendrà el document d’incapacitat laboral (baixa).

 

Què haig de fer si estic malalt i no puc anar a la feina?

Per poder expendre una baixa s’ha de realitzar una visita mèdica, per tal de constatar l’estat de salut i les limitacions per al lloc de feina.

Per tant, si estem malalts i no podem anar a la feina hem de sol·licitar una visita mèdica al nostre centre d’atenció primària.

 

Què faig si el meu metge no té visites en el dia o no em puc desplaçar al centre?

El professional del servei de visites espontànies pot donar la baixa si està indicada i, en cas que no ens puguem desplaçar físicament al centre, ens posarem en contacte telefònic per ser valorats per un metge.

 

Què és el comunicat de confirmació?

El comunicat de confirmació és el document que realitza el metge que fa el seguiment del procés d’incapacitat temporal on detalla les causes i limitacions que justifiquen el manteniment de la baixa mèdica.

Aquest reconeixement s’haurà de fer de forma periòdica mentre duri el procés amb una data màxima que consta en el comunicat anterior i que es calcularà segons el diagnòstic de la baixa i el tipus de feina que es realitza. Cal recordar que ha de demanar visita de control amb el seu metge com a màxim a la data indicada.

 

Si sóc a l’atur, necessito la baixa?

Com ja hem comentat, el document de baixa justifica una absència al lloc de feina per motius de salut, per tant requereix una activitat laboral remunerada. Si  no treballem, només  en el cas de situació d’atur amb cobrament de prestació contributiva d’atur es podrà realitzar la baixa en cas que estigui indicada.

 

Per a més informació:

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina Familia, Usuaris i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Preguntes freqüents sobre les baixes mèdiques (o incapacitats temporals)

  1. Retroenllaç: Les entrades més vistes del 2019 | CAP Guineueta

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s