Nens lliures de càries

La càries és la malaltia infecciosa més freqüent, després del refredat comú, en la població infantil mundial. Però és una malaltia que, amb esforços per part de tots, pot eradicar-se. Amb unes bones i senzilles pautes de prevenció ho podem aconseguir.

Com tota malaltia, sempre és millor prevenir que guarir. La prevenció ha de començar al més aviat possible. Per aquest motiu si volem que en un futur la nostra població i sobretot els nostres nens estiguin lliures de càries, la prevenció ha d’iniciar-se, fins i tot abans del naixement. D’aquí la importància de vetllar per la salut bucodental de les nostres embarassades. Si la dona gestant posseeix una bona salut bucodental, amb uns bons hàbits d’higiene dental i dietètics, té menys possibilitats que el seu fill desencadeni càries.

Com la majoria d’infeccions, la càries ho és, la principal via de contagi és l’aèria. A través de la nostra saliva podem transmetre els bacteris productors de càries. Per aquest motiu, si una dona embarassada té la malaltia, ella mateixa, sense saber-ho, serà la primera a transmetre aquests gèrmens al seu fill.

Fins i tot abans de la gestació, hauríem d’acudir al nostre dentista perquè valorés la nostra salut bucodental, ens guarís les possibles lesions careoses i ens aconsellés pautes d’higiene bucodental i dietètiques.
És aconsellable que també, si és necessari lògicament, ens fessin una tartrectomia (neteja bucal), amb la finalitat que les nostres genives romanguin en bon estat. De tots és sabut que l’embarassada pot tenir “genives delicades”.

 

Què fer quan el nostre bebè ha nascut?

Com he dit anteriorment, la mare és la major transmissora de gèrmens. Els bacteris cariogènics (formadors de càries) són transmesos de mare a fill a través d’hàbits en els quals intervé la saliva: tastar el menjar amb la mateixa cullera, bufar el seu menjar per refredar-lo, xuclar el biberó o el xumet….

Es recomana que, des del naixement, es netegin les genives de nostre nadó amb una gasa o dedils especials després de les preses, com a mínim dues vegades. Amb això, estem eliminant els bacteris i restes de llet (rica en proteïnes, greixos, però també sucres). Si som constants, els nostres nens adquiriran el bon hàbit del raspallat i no costarà que ho segueixin en edats més tardanes, sobretot a la difícil adolescència.                              Tinguem en compte que quan apareix la primera dent temporal a la boca, aquesta s’ha de raspallar. 

A causa del risc de càries de les begudes ensucrades, incloent la llet i els sucs, els pares haurien de ser instruïts sobre aquests hàbits dietètics.
L’ús del biberó i del xumet no hauria de perllongar-se més enllà de l’any, sobretot si no establim pautes pel bon ús.

És relativament freqüent trobar-nos amb nens molt petits (1,5-2,5 anys) que presenten l’anomenada “càries del biberó” que afecta els incisius superiors. Es deu a l’impacte directe sobre ells del doll de llet materna o artificial durant temps perllongat. Sol tractar-se de nens que han perllongat molt la lactància materna o l’ús del biberó.
Vull posar l’accent, que la millor alimentació per als nostres fills és la materna. Cap professional de l’odontologia ho nega. La llet materna, per si sola, no afavoreix l’aparició de càries. Són la pobra higiene oral i els mals hàbits els responsables de l’aparició de la primerenca càries infantil.

Cada mare pot alimentar el seu fill com millor consideri. Però crec que és important tenir en compte aquestes senzilles pautes d’higiene bucal per millorar la salut bucodental dels nostres fills.
El raspall dental o l’aigua és l’últim que ha d’estar en contacte amb les dents del bebè a la nit. Lògicament, això és aplicable a tota la població.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Usuaris i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s