Doctor, tinc colesterol!

Tots tenim colesterol. El colesterol és un greix indispensable per a la vida ja que és necessari a totes les cèl·lules del nostre cos.

Freqüentment, els nostres pacients ens manifesten la seva preocupació perquè en una analítica els surt el colesterol elevat. I a més, no entenen el motiu pel qual el tenen alt si fan una dieta sana.  I és funció del professional sanitari explicar-los, amb el màxim rigor científic, què vol dir colesterol elevat i quin és el paper d’aquesta substància a la nostra salut.

Doncs ja que la consulta es repeteix molt, què us sembla si fem una mica de teatre i reproduïm una visita tipus sobre aquest tema!!??

Pacient: bon dia doctor

Metge: bon dia senyora Marisa

Pacient: vinc perquè he vist el resultat de la meva analítica i tinc el colesterol molt alt! No ho entenc, si jo menjo molta verdura i pràcticament no menjo greixos!

Metge: no es preocupi Marisa. Sí que és veritat que té la xifra de colesterol una mica aixecada, 275 mg/dl, però això, per si sol, no és perillós. Tingui en compte, que encara que mengi pocs greixos, una part important del colesterol que tenim a la sang és fabricat pel nostre cos, i per aquesta part no podem fer gaire cosa. La dieta, i un estil de vida saludable, ens ajuda a mantenir controlades aquestes xifres de colesterol. A veure, per exemple, vostè menja pastes habitualment? O la llet sencera?

Pacient: doncs això sí, cada matí, el meu croissant no me’l treu ningú. I la llet i iogurts els prenc sencers

Metge: i exercici, en fa?

Pacient: la veritat és que des que m’han canviat el torn de la feina fa 2 anys pràcticament ni surto a caminar!

Metge: doncs Marisa, aquestes són petites coses que poden ajudar-la a millorar el seu colesterol: millorar la dieta, fer un exercici moderat…

Pacient: sí, però tal com estic ara, em podria donar una embòlia, no? No m’hauria de donar alguna pastilla per baixar-lo?

Metge: a veure, el risc atribuïble al colesterol sobre les malalties cardiovasculars en el nostre país és relativament baix comparat amb altres i es relaciona sobre tot amb el risc d’infart. Però el risc no depèn només del nivell de colesterol sinó que depèn de altres factors, com per exemple de si la persona fuma, és obesa,  té la tensió alta, és diabètica o del seu sexe (al ser dona té menys risc). I entre tots aquests factors, calculem el risc coronari de la persona i aquest ens indica si hem de fer un tractament amb pastilles o no. En el seu cas, vostè només és hipertensa, però té les xifres de tensió molt ben controlades i per tant, li surt un risc coronari molt baix. Per tant no necessita tractament amb pastilles.

Pacient: sí, sí, vostè dirà el que vulgui però jo tinc una veïna que el té més baix i el seu metge li dona pastilles. I és d’aquest ambulatori!

Metge: potser té un risc coronari superior, o potser ha tingut algun problema cardiovascular.

Pacient: bé, també pren tractament “per aclarir” la sang perquè va tenir una embòlia fa un any

Metge: ah!, doncs és això. S’ha d’individualitzar cada cas. En el cas de la seva veïna es fa el que diem “prevenció secundària”. Es tracta d’intentar prevenir nous problemes cardiovasculars en persones que ja tenen una malaltia arterioscleròtica important i n’han patit algun. En aquest cas hem de ser molt més exigents i encara que no tinguin xifres de colesterol altes acostumem a donar tractament farmacològic per rebaixar-les molt més.

Pacient: per tant, marxo sense tractament?

Metge: Marisa, el millor tractament en el seu cas és fer una dieta i una vida el més saludable possible. A més, tingui en compte que tots els medicaments poden tenir efectes secundaris. Miri, li donaré aquest full que hem elaborat nosaltres on més o menys es descriu el que li he explicat. I a més crec que seria bo anar a la seva infermera per tal que li expliqui amb més detall els aliments que tenen colesterol i altres aspectes que l’ajudaran a mantenir un bon nivell de salut.

Pacient: gràcies doctor, marxo molt més tranquil·la. I ara mateix baixo al mostrador i demano hora amb la Pepita, que és la meva infermera. Bon dia

Metge: Recordi que també ho pot fer per internet!. Bon dia Marisa

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Infermeria, Medicina Familia, Usuaris i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s