Protectors d’estómac, abusem?

En primer lloc cal dir que per Gastroprotectors s’entén el grup de fàrmacs coneguts com IBP (Inhibidors de la Secreció Gàstrica) que són l´Omeprazol, Pantoprazol, Lansoprazol, Esomeprazol… però també els Anti-H2(Anti-Histamina2) que és principalment la Ranitidina.

Tots ells Inhibeixen el PH àcid a nivell gàstric. Aquesta és la base de la seva acció de protecció i tractament però és també la causa de la dificultat d’absorció de nutrients que serà l’origen dels seus efectes adversos en tractaments a llarg termini.

Des de fa uns anys s’està evidenciant una pujada del consum dels medicaments anomenats Protectors d’estómac o Gastroprotectors.

A l´Estat Espanyol des del 2000 fins al 2012 es va multiplicar el seu consum per 4. Tanmateix s’evidencien unes xifres molt superiors a la mitjana europea ja que la superen alguns anys en un 50%.

Paral·lelament i des de la dècada dels 90 s’està advertint dels problemes de salut derivats del consum continuat d’aquests fàrmacs i també relacionat amb la dosi que se’n pren. Per altra banda s’ha de dir que són fàrmacs ben tolerats i que els efectes adversos habituals en un consum puntual són comuns a molts altres fàrmacs.

Des dels Organismes de Salut Oficials, que tenen una visió obligadament basada en l’evidència científica i tenen una missió integradora, ens arriba la informació que marca la pauta a seguir.

Us exposem a continuació un resum complet de problemes de salut derivats d’aquest consum excessiu i les noves recomanacions que són en conseqüència més restrictives.

Principals efectes adversos en tractaments a llarg termini:

 • Dèficit de nutrients: el canvi de PH comporta la dificultat d’absorció de vitamina B12 amb la conseqüent  possibilitat d’anèmia i de calci amb el conseqüent augment del risc de fractures òssies per fragilitat. Hi ha també descrits casos amb dèficit en absorció de ferro, que podrien causar un altre tipus d’anèmia, i de magnesi, que podrien ocasionar tetània, crisis comicials o arítmies.
 • Infeccions: per alteració de la flora bacteriana intestinal hi poden haver infeccions entèriques greus pel germen Clostridium Difficile, així com a causa del sobrecreixement bacterià hi poden haver pneumònies per broncoaspiració.
 • Malalties renals: encara que és un efecte advers molt poc freqüent, per un mecanisme d’hipersensibilitat poden produir un efecte poc advers però potencialment molt greu que és una inflamació al ronyó anomenada nefritis intersticial. Apart d’aquest factor, n’hi ha d’altre no aclarits que sí fan que la població que pren IBP tingui un risc 50% superior a la població general de patir insuficiència renal crònica i de 2-3 cops més probabilitat de patir una insuficiència renal aguda.

Quan estan indicats?   

 1. Pacients amb úlcera gàstrica o duodenal

2. Pacients en tractament erradicador de l’Helicobacter Pylori

3. Malatia de refluxe gastro-intestinal (inclou hèrnia de hiatus i esofagitis)

4. Malaltia de Zollinger-Elilison (malaltia que comporta una hipersecreció àcida gàstrica)

5. Gastroprotecció dels AINE* (Anitinflamatoris No Esteriodals: inclou ibuprofè, naproxè, diclofenac, aceclofenac i molts altres)

*Aquesta indicació només serà en determinats casos:

 • pacients amb antecedent d’úlcera o hemorràgia digestiva
 • edat avançada (més de 65a)
 • pacients que ja tenen afegides altres patologies greus cardiovasculars, renals, hepàtiques o pacients amb Diabetis Mellitus
 • necessitat que el tractament amb AINE sigui de molt llarga durada i a dosis màximes
 • ús afegit de corticoides o anticoagulants (Sintrom i altres…) o antiagregants (AAS o clopidogrel)

6. Gastroprotecció per ús d´antiagregants**

**Aquesta indicació només serà en determinats casos:

 • antecedents d’úlcera gàstrica o hemorràgies digestives
 • ús afegit de corticoides o anticoagulants
 • existència de dos o més dels següents factors: malalties per reflux, edat avançada,tractament amb corticoides.

Es recomana doncs als metges fer una bona indicació d’aquests fàrmacs, utilitzar-los únicament el temps necessari i la mínima dosi possible. Així mateix es recomana retirar la teràpia en els pacients en què no està indicat ja que la relació risc/benefici pot ser desfavorable pel pacient, i que aquesta retirada sigui de forma gradual.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Usuaris i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s