Com prevenir i tractar les picades de medusa

Segons  l’Institut de Ciències del Mar, que pertany al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), els darrers anys la presència d’eixams de meduses a les costes mediterrànies s’ha convertit en un fenomen molt habitual degut a les condicions climàtiques, l’augment de la temperatura de l’aigua i la contaminació.

Llavors… què hem de fer si ens pica una medusa?

Les meduses són animals invertebrats marins que tenen unes cèl·lules en els seus tentacles anomenades cnidocistos que produeixen urticària. Això fa que apareguin lesions a la pell vermelles (eritema),inflades (edema) i amb picor (reacció urticariforme). De  vegades també pot haver dolor i es pot veure l’empremta del tentacle o la zona de coloració més fosca (hiperpigmentació).

Les recomanacions generals són evitar rascar-se o fregar-se i evitar aplicar aigua dolça, ja que aquesta augmenta l’alliberació de toxines i dispara més l’activitat dels cnidocistos. Es recomana netejar la zona amb aigua salada o sèrum fisiològic i aplicar fred local (afavoreix la desnaturalització de la toxina). En el cas que quedin restes de tentacles es recomana mullar la zona afectada amb vinagre (àcid acètic) o suc de llima (àcid cítric) o amoníac rebaixat amb aigua o alcohol isopropílic al 60%. Després cal retirar els tentacles acuradament amb unes pinces.

En general les lesions milloren en unes dies. Cal tenir en compte que en els casos on persisteixi molt de picor, dolor o inflamació cal fer una valoració mèdica, ja que de vegades s’han d’administrar antihistamínics o corticoides orals.

Respecte a la prevenció, a Espanya es comercialitzen cremes solars que segons el prospecte protegeixen de les picades de medusa. Es tracta de cremes tòpiques que funcionarien com un inhibidor de la picada de medusa, però que per ara sols han demostrat eficàcia en la prevenció de picades de medusa en el Golf de Mèxic i el Carib, no hi ha evidència de la seva eficàcia a les costes espanyoles.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Usuaris i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s