Què haig de fer si vull tenir fills i no puc?

Què vol dir ser estèril o infèrtil?

La esterilitat és la incapacitat de la parella per aconseguir un embaràs transcorregut 1 any de relacions sexuals freqüents i no protegides.

Parlem d’infertilitat quan hi ha problemes perquè l’embaràs sigui a terme, és a dir, quan la dona queda embarassada però desprès es produeix un avortament.

imagen2

Com sé que sóc estèril?

En parelles joves que mantenen relacions sexuals regulars cada 2 o 3 dies i no protegides, la probabilitat d’embaràs al mes és del 30%. Aquesta probabilitat augmenta de forma progressiva amb els mesos, sent del 85% a l’any. En general, hem de sospitar un problema d’esterilitat quan no s’ha produït un embaràs a partir de l’any de tenir relacions sexuals sense èxit.

Es recomana iniciar l’estudi de fertilitat en les dones de 30-35 anys quan ha transcorregut un any de relacions sexuals sense embaràs. Aquest període s’acurta a 6 mesos en el cas de les dones de més de 35 anys, ja que es produeix una pèrdua de fertilitat de la dona amb la edat.

On puc consultar sobre la esterilitat?

El primer que cal fer és demanar visita al CAP amb el metge de família o amb el servei d’Atenció a la salut Sexual i Reproductiva (ASSIR). En la consulta et faran unes preguntes mèdiques i segons cada cas es demanaran proves per completar l’estudi. En general es sol fer una analítica sanguínia amb estudi de malalties infeccioses (serologia), una anàlisi de semen (seminograma) i una citologia. En algunes ocasions també es demanarà estudi hormonal en la dona que inclou hormones relacionades amb la gestació com la FSH, LH, testosterona i estradiol i estudi de les trompes de Falopi que es coneix amb el nom de histerosalpingografia.

Un cop iniciat l’estudi es derivarà si cal a la Unitat de Reproducció Assistida de l’Hospital de referència (Hospital Vall Hebró, Hospital Sant Pau i Hospital Clinic segons correspongui).

Quines són les causes d’esterilitat?

L’esterilitat pot ser de causa femenina, masculina o mixta (quan afecta als dos membres de la parella). A més, en ocasions poden coexistir diverses causes (fins un 30% dels casos) i d’altres no és troba la causa que justifiqui l’esterilitat de la parella (15% dels casos).

L’esterilitat femenina representa el 40% dels casos.  Pot ser deguda a trastorns hormonals que dificultin l’ovulació, a una malaltia anomenada endometriosis o al mal funcionament de les trompes de Falopi. A més, hi ha d’altres factors com l’estrès, l’excés d’exercici o l’augment o disminució de pes que també poden interferir en l’ovulació.

L’esterilitat masculina té lloc en el 35% dels casos. En l’home pot estar relacionada amb un defecte en la producció d’espermatozoides de forma que la producció és escassa (oligozoospermia) o absent (azoospèrmia), amb una obstrucció de la via seminal (per exemple malformacions o cicatrius de cirurgies prèvies) o amb problemes d’ejaculació.

Consells per  millorar la fertilitat

  • Deixar de fumar. Està més que demostrat que fumar produeix una lesió oxidativa  a nivell cel·lular, fet que incrementa les anomalies morfològiques de l’esperma i augmenta la freqüència d’avortaments.
  • Reduir el consum d’alcohol. L’alcohol en l’home causa impotència i a més actua localment en els testicles de manera que lesiona les membranes de les cèl·lules de Leydig necessàries per produir espermatozoides.  En la dona l’alcohol afecta negativament l’ovulació i pot alterar el cicle menstrual (amenorrea). Es recomana limitar el consum a 1-2 unitats dos cops per setmana, especialment en les dones que volen concebre.
  • Alimentació. Es recomana fer una dieta sana i variada. En els casos de baix pes (IMC<19) i obesitat important (IMC>29) solen haver problemes en l’ovulació. Es convenient corregir el pes previ a la gestació.
  • Relacions sexuals. Es recomana mantenir relacions sexuals 2-3 cops per setmana sense forçar-ho en determinades dates. Fer coincidir les relacions sexuals amb l’ ovulació causa estrès i no es recomana.
  • Salut emocional. L’estrès d’un o ambdós membres de la parella pot influir en les relacions, disminueix la libido i la freqüència de les relacions i contribueix a l’esterilitat.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Ginecologia, Medicina Familia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s