Diabetis i salut bucodental

Les persones diagnosticades de diabetis constitueixen un grup amb alt risc de patir malaltia periodontal.

odonto

Què és la malaltia periodontal?

A més de la càries, que tots coneixem, existeix una altra malaltia molt freqüent a nivell de la boca. Es tracta de la malaltia periodontal, vulgarment coneguda com “piorrea”. Aquesta patologia presenta dos graus. El més lleu o gingivitis, on l’afectació és a nivell exclusivament de genives. Es manifesta com a “genives sagnants” amb o sense dolor. El més sever o periodontitis, l’afectació ja és a nivell de restes de teixits que envolten la dent, és a dir, el lligament periodontal (fibres que fixen la dent a l’os) i el propi os que alberga la dent.

Es tracta d’una malaltia crònica, que generalment no fa mal. D’aquí el problema, ja que no ens avisa que està present. Visualment apreciem que cada vegada tenim les dents més llargues, o, dit d’una altra manera, les genives més retretes.

Existeix una relació molt estreta entre la diabetis i aquesta malaltia. Les persones diagnosticades de diabetis tenen més risc de patir perodontitis i, al seu torn, aquesta pot iniciar o augmentar la resistència a la insulina. De fet, la presència de problemes a nivell de genives pot ajudar a identificar precoçment la presència d’aquesta malaltia metabòlica.

És per això que la salut bucal i periodontal han de ser part fonamental en el control de la diabetis.

CONSELLS ODONTOLÒGICS A PERSONES DIABÈTIQUES:

  1. Realitzi diàriament una correcta higiene bucodental. Per a això: raspalli’s genives, dents i implants com a mínim dues vegades al dia, durant dos o tres minuts. Utilitzi un raspall adequat i una pasta dentrífica correcta.
  2. Utilitzi la seda o fil dental pels espais interdentaris.
  3. Si els espais interdentaris són amplis, seria convenient l’ús dels raspalls interproximals o escombretes.
  4. No oblidi raspallar-se la llengua. Aquesta té molts amagatalls on poden acumular-se bacteris.
  5. Les esbandides o colutoris li seran indicats pel professional. No ho faci sense indicació facultativa.
  6. Canviï el raspall dental freqüentment, cada 2 o 3 mesos, o quan detecti que no està en perfectes condicions. Mantingui’l lliure d’humitats i sense contactar amb la resta de raspalls familiars.
  7. És molt important que acudeixi periòdicament al seu odontòleg, cada 6-12 mesos. Ell li informarà sobre l’estat de les seves dents i si precisa algun tractament especial .
  8. És convenient que una o dues vegades a l’any es faci una neteja bucal. La periodicitat la hi indicarà el professional, segons el seu estat.

Tingui present que el pacient diagnosticat de diabetis precisa més atenció odontològica que altres persones, a causa d’aquesta estreta relació entre genives i diabetis. Si vostè manté unes genives en bon estat, la seva diabetis estarà més controlada. No oblidi raspallar-se diàriament i acudir periòdicament al seu odontòleg.

No dubti a preguntar als professionals sobre qualsevol dubte que tingui.

Recordi que una geniva sana és aquella que no està enrogida, ni sagna, ni està inflada i no fa mal. Tota geniva sagnant, inflada o dolorosa és una geniva malalta que ha de tractar-se.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Usuaris i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s