Què és el Document de Voluntats Anticipades (DVA) o testament vital?

La Llei 21/ 2000 del Parlament de Catalunya defineix el DVA com a un document dirigit al metge responsable, a través del qual una persona major d’edat, amb capacitat suficient i de forma lliure, expressa les instruccions a tenir en compte en cas que es trobi en una situació en què les circumstàncies no li permetin expressar personalment la seva voluntat.

En aquesta llei es reconeix al ciutadà el dret a decidir envers la pròpia salut, preservant el dret a l’autonomia de cadascun de nosaltres fins al final de les nostres vides.

 

 

Quin pot ser el contingut del DVA?

El contingut ha de ser fruit de la reflexió d’acord amb els valors personals i la informació del metge.

Serà més o menys concret segons l’estat de salut; si s’elabora en estat de bona salut, les indicacions seran de caràcter general, com per exemple, no voler prolongar inútilment la  vida de forma artificial mitjançant tècniques de suport vital (respirador, diàlisi..). Les indicacions seran més concretes si la persona està malalta i coneix com pot evolucionar la malaltia i els possibles tractaments (per exemple, en càncer molt avançat, no voler sotmetre’s a determinats tractaments de quimioteràpia pels efectes secundaris).

Els valors personals i les creences sobre la vida poden orientar les decisions a prendre en situacions que la persona no hagi explicitat en el document (exemple: la vida no té sentit si no tinc possibilitat de comunicar-me amb les persones,..)

Permet designar un representant que actuï com a interlocutor vàlid amb el metge o l’equip sanitari en cas que no es pugui expressar la voluntat per un mateix.  Per  aquest motiu és molt important una bona comunicació envers desitjos i creences  entre el representant i la persona que fa el DVA.

També poden haver altres disposicions com per exemple voler o no donació  d’òrgans, autòpsia, assistència religiosa, enterrament….

Les instruccions no  poden ser contraries a la llei ni a la bona praxi clínica (eutanàsia).

Tot el contingut es pot revocar i renovar; si es canvia de parer es pot anul·lar.

 

Qui pot realitzar un DVA?
Qualsevol persona major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure.

 

Com heu de realitzar el DVA perquè sigui vàlid?
Caldrà fer-ho o bé a través d’un notari o bé davant 3 testimonis, 2 dels quals no han de ser parents fins a 2n grau ni estar vinculats per relacions patrimonials. Podeu trobar un model orientatiu aquí.

 

A on es pot tramitar el DVA?

  • A qualsevol centre sanitari públic o privat
  • Al Departament de Salut
  • A les Oficines d’Atenció Ciutadana
  • En un notari

El departament de Salut disposa d’un registre centralitzat de documents de voluntats anticipades per difondre’ls i facilitar l’accés independentment d’on es trobi la persona titular.

 

On quedarà registrat el vostre DVA?
Aquest document quedarà incorporat a la vostra història clínica i s’inscriurà al Registre de voluntats anticipades del Departament de Salut. D’aquesta manera, podrà ser visualitzat pels diferents professionals que us atenguin en els diferents centres sanitaris a Catalunya i també a la resta d’Espanya.

 

Podeu trobar més informació sobre el DVA:

Canal salut. Voluntats Anticipades

Comité de Bioètica de Catalunya

 

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Usuaris i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s