El blog del CAP Guineueta escollit com un dels 20 casos d’èxit a les xarxes socials de la Generalitat de Catalunya.

El dia 7 de setembre es va presentar al Palau Robert de Barcelona el llibre ‘20 casos d’èxit a les xarxes socials de la Generalitat de Catalunya’.

El llibre recull 20 experiències emblemàtiques de la presència de la Generalitat a les xarxes socials.
caratula_llibre_XS-205x300
Aquest blog que ara llegiu, ha estat inclós dintre d’aquestes 20 experiències d’èxit.

Com diu la introducció del llibre:

“Aquests exemples permetran conèixer més bé les noves vies de comunicació en suport digital i els usos d’aquesta conversa pública que millora la relació entre l’Administració i la societat civil i que impacta internament també en les administracions.(…) Són casos que fan de la innovació el motor del valor dels serveis públics”

A continuació, us deixem el fragment que hem escrit del llibre on resumim la nostra experiència en la creació d’aquest blog.

 

Un projecte d’il.lusió

Els bons projectes en els Equips equips d’Atenció d’atenció Primària primària (EAP) sempre neixen de la il·lusió dels professionals. El blog del CAP la Guineueta va sorgir en 2012 fruit de la inquietud del Dr. Francisco Collado, metge dinamitzador i molt avesat en l’ús de les noves tecnologies.
Som un equip d’atenció primària convençut que, a banda de l’atenció a les consultes, és necessària l’atenció comunitària. És per això que, dintre del conjunt d’activitats comunitàries que realitzàvem habitualment, vam valorar de forma positiva la creació d’un canal de comunicació nou amb els nostres usuaris a través d’una eina 2.0.
En principi ens vam plantejar el blog com una eina informativa sobre aspectes pràctics i organitzatius de l’EAP: composició de la plantilla, horaris, ubicació de les proves complementàries, avisos, etc. La direcció de l’EAP (encapçalada pel Dr. Francisco Luque) va recolzar el projecte des de l’inici.
Vam crear un grup de millora format per 9 nou professionals representatius dels diferents estaments de l’EAP: 2 dos infermeres, 2 dos metges, 2 dos administratius i els tres membres de la direcció del centre.
Els professionals implicats en el projecte mai havíem gestionat un blog ni a en l’àmbit particular ni en el professional. Per això, un dels primers passos fou la necessitat de formar-nos. En aquest sentit, la  Dra. Esperanza Martín, coordinadora del grup i l’administratiu Paco Martos vam realitzar el curs ‘Creació d’un blog de contingut sanitari’ que oferia el Gabinet de Comunicació de l’Àmbit de Barcelona al febrer del 2013.
A partir d’aquell moment va canviar la nostra perspectiva respecte a l’ús de les xarxes socials i vam reconvertir un blog inicialment estàtic, en un blog amb contingut més dinàmic i variat. Aquesta nova etapa va suposar començar a publicar entrades de forma periòdica i iniciar el contacte amb els usuaris a través de les diferents vies de comunicació que facilitava el blog.

Com van ser els inicis?

En un primer moment, el contingut de les entrades del nostre blog responia a les inquietuds particulars dels diferents autors. Posteriorment, vam adquirir la dinàmica de reunir-nos de forma sistemàtica. L’objectiu de les reunions ha estat des del principi analitzar tot allò que pogués ser millorable en el blog així com valorar els resultats de les estadístiques del blog i els comentaris rebuts, tant per usuaris com per companys d’altres centres i pel Gabinet de Comunicació del nostre àmbitÀmbit.
Aquesta anàlisi ens ha permès adonar-nos que és molt important planificar el contingut de les entrades així com diversificar-ne el perfil d’autors per tal d’evitar sobrecarregar sempre als mateixos professionals, ampliar la visió de les propostes temàtiques oferides al blog i fer partícip a tot l’equip d’aquesta activitat comunitària.També ens ha permès conèixer quins són els temes que més interessen els nostres usuaris  (urgències, pediatria, esport, espai comunitari..). 

Com difonem el contingut del nostre blog?

Finalment, per aconseguir que els missatges i la informació del blog del CAP Guineueta arribin als nostres usuaris, ha estat molt important des del principi donar difusió al projecte. Per això hem utilitzat diferents estratègies:

  elaboració i exposició de cartells al CAP,

  inclusió de l’adreça de la pàgina del blog als recordatoris de visita i a tots eals documents d’instruccions que repartim als nostres usuaris quan venen a l’EAP,

  difusió des de les consultes utilitzant les entrades que donen informació pràctica sobre tècniques o patologies concretes (per exemple, com cal fer un registre d’automesura de pressió arterial, AMPA). En aquest sentit, també hem fet un esforç, per adjuntar en PDF les informacions que donem en el blog per tal que els usuaris se les puguin descarregar des de casa.

  Difusió directa a les associacions de veïns i altres entitats comunitàries en les reunions periòdiques que mantenim.
També fem reunions amb tot l’equip de forma semestral, on  compartim què fem i com ho fem i insistim en la possibilitat que la resta de companys puguin col·laborar en el blog com a autors. Actualment, gairebé 30 persones de l’equip han escrit o col·laborat en l’elaboració de les entrades que hem publicat al nostre blog.

Una experiència de treball en equip

La conseqüència de tot plegat és que podem explicar amb orgull que el nombre de visites al nostre blog ha anat augmentat de forma constant des de la seva creació, hem aconseguit comentaris dels nostres usuaris, col·laboracions també amb ells en forma d’entrades compartides, que hem sortit en diversos mitjans de comunicació i que hem rebut gratificants felicitacions per part d’usuaris i diverses entitats.
Així doncs, els secrets que podem destacar per l’assoliment de l’èxit de la nostra experiència han estat: il·lusió, entusiasme, motivació, perseverança i sistematització.

Però també cal destacar un altre ingredient imprescindible: el necessari suport i reconeixement institucional.
Perquè revisar, mantenir el contingut amb criteris de qualitat, triar temàtiques adequades, documentar-se, contrastar fonts d’informació, escriure, corregir, editar i il·lustrar amb fotos o vídeos cada entrada per publicar-la, tot això suposa una important feina afegida per als professionals de l’EAP que cal que sigui reconeguda.
El nostre blog és una magnífica i molt propera eina d’educació en matèria de salut i d’informació a la nostra comunitat i volem continuar potenciant-lo. 

Podeu descarregar-vos el llibre aquí i obtenir més informació aquí o aquí

 

 

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Usuaris i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a El blog del CAP Guineueta escollit com un dels 20 casos d’èxit a les xarxes socials de la Generalitat de Catalunya.

 1. Rober ha dit:

  Felicidades a todos los que haceis posible el blog

  • CAP Guineueta ha dit:

   Gracias, Rober! Seguimos ilusionados con este proyecto intentando acercaros la información sanitaria que creemos que es necesario compartir. Nos ilusiona saber que el esfuerzo es reconocido. Gracias por seguirnos

 2. Israel Caro ha dit:

  Moltes felicitats pel reconeixement! Recordo els vostres inicis… Una forta abraçada a tot l’equip que ho fa possible

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s