L’EAP Guineueta comença un estudi de recerca sobre la malaltia celíaca

La malaltia celíaca (MC) és una malaltia infradiagnosticada.
Això vol  dir que existeixen moltes persones que pateixen la malaltia i no ho saben perquè mai se’ls ha diagnosticat.
Es tracta d’una malaltia que provoca una intolerància permanent al gluten (substància formada per proteïnes contingudes a la farina d’alguns cereals com el blat, la civada, el sègol, l’ordi, l’espelta, el kamut i el triticale) i que apareix en persones que tenen una predisposició genètica.
La MC provoca una reacció inflamatòria als budells dificultant l’absorció de nutrients en els pacients que afectats.

fotolia_76164021

 

 

 

 

 

 

 


En quin moment cal sospitar l’existència de la malaltia celíaca?

La malaltia celíaca es diagnosticava clàssicament en els nens.
En aquests casos, quan un nen presentava diarrea persistent, pèrdua de pes i altres signes de malabsorció es sospitava l’existència d’aquesta malaltia (entre d’altres). Actualment aquesta presentació de la malaltia ha anat disminuint i cada cop és més freqüent el diagnòstic de MC en adults (sobretot en dones entre 30-40 anys). Inclús darrerament s’observa un increment de diagnòstics en pacients majors de 65 anys.
Quan la malaltia es diagnostica en pacients adults, la clínica acostuma a ser diferent de la dels nens. En general arriben a consulta amb símptomes de cansament, dolor abdominal, diarrea o restrenyiment, distensió abdominal, flatulència….Observareu que són signes molt habituals entre la majoria de persones. El fet de presentar-los no vol dir que sigueu pacients celíacs però cal tenir-ho en compte.
D’altres vegades la MC es presenta amb manifestacions extra intestinals (és a dir, símptomes que no afecten l’aparell digestiu) com l’osteoporosi, la dermatitis herpetiforme o altres alteracions a les proves hepàtiques a les analítiques de sang.
Però una de les manifestacions extra intestinal de la MC més freqüent és l’anèmia ferropènica que és una malaltia molt comuna sobretot en dones abans de patir la menopausa. Tot i això, no existeixen actualment massa estudis que relacionin aquests dos fets: la MC i l’anèmia ferropènica.

CELIAQUIA

Tríptic informatiu de l’Associació Celíacs de Catalunya

Quina importància té diagnosticar la malaltia de forma precoç?

La MC és fàcilment controlable un cop diagnosticada, El principal tractament consisteix a realitzar una dieta sense gluten de per vida.
Avui en dia l’etiquetatge dels aliments obliga a detallar-ne la composició en cas que siguin aliments destintats a malalts celíacs.Els malalts celíacs han de ser conscients que no podran ingerir cap aliment que contingui gluten ni que hagi estat preparat en un ambient que pugui haver estat contaminat amb productes que continguin els cereals que hem detallat.

Per què calen estudis sobre la MC?

Els estudis científics publicats fins ara sobre les dades de prevalença a Europa de la malaltia (és a dir, de la proporció malalts de MC que poden existir a Europa) parlen del fet que aproximadament 1 europeu de cada 100 pot patir celiaquia.
És important diagnosticar els pacients de forma precoç perquè això permetrà iniciar la dieta lliure de gluten ben aviat i, d’aquesta manera, evitar totes les manifestacions clíniques de la malaltia.
Per això, a l’EAP Guineueta hem encetat un estudi científic amb l’objectiu de millorar el diagnòstic en aquest grup de pacients.
L’estudi s’iniciarà a l’octubre i està liderat per les metgesses de família E. Martín Correa i MA. González Martínez i comprèn un equip multidisciplinari del centre. El projecte de recerca ha rebut el vistiplau del comitè d’ètica de la IDIAP Jordi Gol.
Us agrairem com sempre, la vostra col.laboració en aquest projecte en el cas que sigueu seleccionats per participar-hi.

Si voleu més informació sobre la MC:

Associació celíacs Catalunya
Canal salut Generalitat de Catalunya
FACE: Federación de Asociaciones de Celíacos en España

Si voleu més informació sobre l’estudi, podeu enviar-nos un correu electrònic:
eapguineueta8f.bcn.ics@gencat.cat

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Usuaris i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a L’EAP Guineueta comença un estudi de recerca sobre la malaltia celíaca

  1. Retroenllaç: Ens concedeixen 2 Ajuts a la recerca XB als professionals del CAP Guineueta | CAP Guineueta

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s