Riscos a la llar i farmaciola a casa: Espai Social de salut comunitària Guineueta

El pròxim 4 de març tornem a tenir una trobada a l’Escola de Salut de la gent gran a l’Espai de salut comunitària de la Guineueta.
La infermera Vanesa Robledo del CAP parlarà dels riscos que existeixen a la llar facilitant eines per a primeres cures i de la farmaciola a casa.

Riscos a la llar.
Els principals riscos a la llar en els adults són provocats per les caigudes, les cremades, les intoxicacions, els cops i les ferides. Aquests riscos són fàcilment evitables fent servir una sèrie de senzilles recomanacions.

Caigudes:

Heu de tenir en compte que a la llar hi ha molts elements que poden facilitar les caigudes. Procureu evitar enfilar-vos a qualsevol element que suposi una alçada respecte al nivell del terra com els tamborets i les cadires.
elderly-people-294088_1280
Una de les zones més perilloses pel que fa a les caigudes és el bany, per això serà important que col·loqueu agafadors per entrar i sortir de la dutxa.
Reviseu els objectes que teniu a casa i retireu-los de les zones de pas.
Eviteu caminar descalços ni amb mitjons ni mitges fent servir, en la mesura que pugueu, calçat segur, cordat i amb soles de goma gravada.
Finalment, penseu a deixar un llum encès entre l’habitació i el bany a la nit per si calgués que us aixequéssiu per anar al lavabo.

Cremades:

La cuina és un dels llocs de la casa on es produeixen més accidents en relació amb les cremades.
Caldria que paréssiu atenció a la forma i la localització dels estris que feu servir per cuinar. És important que els mànecs de les paelles i les olles no sobrepassin mai l’espai de la cuina i que feu servir preferentment els fogons interiors de la cuina . Si eviteu la roba ampla i els teixits acrílic disminuireu les possibilitats de patir un accident perquè es poden encendre amb facilitat. Finalment no endolleu massa aparells en el mateix endoll ni aneu a dormir ni a dutxar-vos amb les estufes enceses, sobretot si són de gas i de flama viva.

Intoxicacions:
medications-342462__180

Pel què es refereix a medicaments, és important que trobeu un lloc  reservat per a ells i que reviseu, periòdicament, les caducitats i retireu els que estiguin caducats.
Tanqueu la clau de pas del gas en anar-vos a dormir. No tapeu les reixetes de seguretat del gas. No sortiu mai de casa amb el foc encès.

Cops i ferides:

Les ferides acostumen a produir-se amb els estris de cuina i les eines, per això caldrà que ho tingueu present quan sigueu a la cuina evitant els ganivets massa afilats i els elements perillosos com l’obertura de llaunes.

LA FARMACIOLA A CASA

La farmaciola domèstica és el lloc de la llar on s’han de desar els medicaments i el material de primeres cures.
emergency-doctor-147857_1280
Ha de ser un espai especialment dissenyat fora de l’abast dels nens, en un lloc protegit de la llum, la calor i la humitat (per tant, no és adequat tenir la farmaciola a la cuina o el bany) i en un lloc conegut per tots els qui poden fer-ne ús.

Llistat orientatiu de contingut de farmaciola domèstica:

  • Analgèsics, antitèrmics i antiinflamatoris. Normalment contenen àcid acetilsal.licílic, ibuprofè o paracetamol.
  • Un producte per alleujar la coïssor de les picades d’insectes.
  • Material de cura: Gases estèrils, benes, esparadrap, tiretes, tisores de punta rodona, pinces, alcohol, aigua oxigenada. Antisèptics d’ús extern: povidona iodada.
  • Termòmetre.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Usuaris i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s