Vacunació a les escoles als nens de 6è de primària

Acaba de començar el curs. Si teniu un nen que hagi començat sisè de primària probablement haureu rebut una carta de l’escola on us demanen l’autorització per poder vacunar el vostre fill.
file8431249322550

 

La vacunació a les escoles als alumnes de sisè de primària la realitzen les infermeres dels Equips d’Atenció Primària (EAP).

En cas que sigui necessari, s’administraran 4 vacunes:

 1. Vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH): Només a les nenes. Dues dosis.
 2. Vacuna antihepatitis A: Dues dosis
 3. Vacuna antivaricel·la: Dues dosis
 4. Vacuna antimeningocòcica C conjugada (MCC): Una dosi.

Per tal de poder vacunar els vostres fills caldrà que signeu l’autorització al full que us facilitaran a l’escola.
Per fer més efectiva aquesta mesura preventiva, us recordem el que heu de tenir en compte en cada cas:

Vacuna contra el VPH:  Només protegeix front algunes de les soques més freqüents però no enfront de totes. Per tant, per prevenir el càncer de cèrvix uterí, és necessari que en el futur les noies vacunades utilitzin preservatius i facin les revisions ginecològiques periòdiques indicades.

Vacuna antivaricel·la: Per tenir la vacunació completa es requereixen dues dosis. En el cas que el vostre fill només porti una dosi, se li administrarà una segona. Si el vostre fill ja ha passat la varicel·la (encara que sigui lleu) no ha de vacunar-se.

Vacuna antimeningocòccica C conjugada (MCC): Per millorar la protecció contra la malaltia meningocòccica cal administrar un record de la vacuna després dels 10 anys d’edat.

En cas de dubtes sobre la vacunació dels vostres fills és important que signeu l’autorització per administrar totes les vacunes. El personal sanitari comprovarà en tots els casos les dosis administrades a cada nen abans de completar la vacunació. Així, si detecten que falta alguna dosi i heu signat l’autorització la podran administrar sense problemes.
Si no és necessària, no s’administrarà encara que l’autoritzeu.

Per exemple, pot ser que el vostre fill estigui vacunat de la varicel·la però només se li hagi administrat una dosi (una vacuna). Segons l’actual calendari vacunal, perquè un nen estigui correctament vacunat calen 2 dosis de la varicel·la.
Per tant, caldrà que poseu una x a la casella Autoritzo vacuna de la varicel·la per tal de poder administrar-li la dosi que li falta.
Si heu marcat la casella No autoritzo. Ja està vacunat el personal sanitari no podrà administar-li la dosi que falta encara que sigui necessària.

Si voleu tenir una informació més completa de cadascuna de les vacunes incloses al calendari vacunal, podeu consultar la web de l’Agència de Salut Pública o el canal salut.

 

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Pediatria i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Vacunació a les escoles als nens de 6è de primària

 1. Lara ha dit:

  Moltes gràcies per la informació!
  Alguna vacuna té efectes secundaris? He sentit a dir que de la vacuna contra el VHP encara no ha passat prou temps com per saber si a la llarga pot afectar a la salut de les noies. És cert?

  • CAP Guineueta ha dit:

   Gràcies pel teu comentari, Lara:

   Respecte a les teves preguntes:

   1.-Les vacunes són de diferents tipus en funció de la seva composició. En general contenen un microorganisme o una part dels seus components. Les quantitats que s’utilitzen son petites: les necessaries perquè es desenvolupi una resposta immunitària (i apareguin anticossos) però insuficient per produir la malaltia que intentem prevenir amb la vacunació. Però és cert que, en alguns casos i amb algunes vacunes, es poden produir simptomes lleus similars a una infeccio vírica lleu.

   2.-Respecte als dubtes sobre la vacuna contra el VHP, és cert que ha aparegut una controvèrsia arrel de la seva aparició.
   Però també cal saber que, per incloure una vacuna al calendari vacunal, ha calgut que tant el ministeri de Salut com els diferents comités assessors hagin donat el seu vistiplau. Et recomenem que consultis les següents adreces perquè puguis tenir més coneixements a l’hora de prendre una decisió respecte a la vacunació:

   http://vacunasaep.org/familias/vacunas-una-a-una/vacuna-virus-papiloma-humano
   http://www.cancer.gov/espanol/recursos/hojas-informativas/prevencion/vacuna-VPH

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s