Estic perdent la memòria

Sovint quan veniu a consulta esteu preocupats perquè us heu trobat a una persona coneguda al carrer i no heu pogut recordar el seu nom. O perquè heu intentat recordar una paraula i no heu estat capaços.
I aleshores planeja una sospita al vostre cap: ‘estaré començant una demència?’

La demència és una malaltia freqüent a partir del 65 anys i, en els pròxims anys encara augmentarà més a causa de l’envelliment de la població del nostre país.
A més, es tracta d’una malaltia infradiagnosticada (és a dir, existeixen molts malalts dements que no han estat diagnosticats a consulta)

Trailer de la pel.lícula de Carles Bosch sobre l’ex-president Pasqual Maragall

Totes les pèrdues de memòria indiquen demència?

No.
Existeixen alteracions que es poden confondre amb demència però no ho són. Per exemple la depressió, el deteriorament cognitiu lleu o altres trastorns provocats pel consum d’alcohol i fàrmacs.

Quan heu de sospitar que podeu tenir una demència?

Per considerar la pèrdua de memòria com una demència cal que hi hagi una afectació en tres nivells de la vostra vida:

 • En l’àmbit cognitiu (és a dir, en la memòria, el llenguatge, la capacitat de fer coses, etc..),
 • En l’àmbit psicològic i de conducta (com l’aparició d’agitació, queixes contínues, negativisme, desinhibició, canvis de personalitat…)
 • En l’àmbit funcional (quan observeu que, coses que abans éreu capaços de fer de forma autònoma, ara ja no podeu fer-les. Per exemple fer el menjar o anar a comprar)

 Quines proves caldrà fer-vos?

El diagnòstic d’aquesta malaltia és principalment clínic, és a dir, a través dels símptomes que ens expliqueu a consulta i d’altres que us preguntarem amb una bona entrevista clínica.

A consulta farem servir alguns tests per valorar la vostra pèrdua de memòria. En aquest casos ens serà molt útil la informació dels vostres familiars perquè, sovint seran capaços de valorar aspectes de la vida diària que potser vosaltres no heu notat.
Aquestes proves caldrà repetir-les passats 6 mesos o un any per valorar si avança o no el deteriorament cognitiu que hàgim detectat.

També explorarem a consulta les dificultats que vagin sorgint per a realitzar les activitats de la vida diària (que apareixeran en les fases moderades o avançades de la demència)

En alguns casos haurem de demanar una analítica perquè existeixen malalties metabòliques que poden manifestar-se com a demències.
Finalment, si tenim una sospita clara que podeu patir una demència caldrà realitzar alguna prova d’imatge com una tomografia computeritzada (TAC) o una ressonància nuclear magnètica (RNM)

Què és l’Alzheimer?

La demència Alzheimer és el tipus de demència més freqüent.
Malauradament encara no existeix un tractament curatiu per aquesta malaltia.
En cas que patiu Alzheimer, els tractaments s’orientaran a l’estimulació cognitiva (és a dir, a mantenir les funcions del cervell que ens permeten realitzar les nostres tasques habituals a la vida diària).
En el cas de la demència les estratègies no farmacològiques són més importants a l’inici i caldrà reservar els fàrmacs per quan aquestes estratègies no funcionin.

També són molt importants les intervencions dirigides a modificar les conductes alterades i els programes d’intervenció sobre les activitats de la vida diària.

El dia 21 de setembre es celebra el dia mundial de l’Alzheimer.Aprofitant aquesta data, la Fundació ACE fa una Jornada de Portes Obertes oferint una revisió de la memòria gratuïta a persones entre 50 i 65 anys.

Per saber-ne més:

1.-Podeu consultar la pàgina de la Generalitat de Catalunya.

2.-A la Fundació Alzheimer Espanya trobareu un recull d’actituts típiques dels malalts a la vida diària i com afrontar-les i també una App per ajudar als cuidadors. També podeu trobar exercicis d’estimulació cognitiva en aquest document.

3.-L’Institut de l’Envelliment fa recomenacions sobre l’alimentació i l’Alzheimer aquí.

4.-Al final d’aquest document dels Tallers de memòria de la Fundació Agrupació Mutua trobareu un seguit d’exercicis per realitzar quan existeixi una discreta alteració de la memòria que comenci a interferir amb les activitats de la vida diària.

 

 

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Usuaris i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Estic perdent la memòria

 1. Juan ha dit:

  Esta comunicación me parece muy interesante por la información que da, lo claramente que está expuesta y por el ofrecimiento de poder ir a hacer un estudio de forma gratuita. Muchas gracias

  • CAP Guineueta ha dit:

   Gracias, Juan por tu comentario.
   La demencia es un problema frecuente y que preocupa a una franja amplia de la sociedad.
   Creemos que es importante tener presentes los criterios que permiten el diagnóstico para estar atentos a sus primeros síntomas.
   Muchas gracias por tu comentario

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s