Claus per controlar el mareig: entrevista amb un pacient del CAP

En Gregori C. és un pacient del CAP Guineueta amb diferents problemes de salut com molts de vosaltres. Ell ha pres consciència de les seves malalties i cerca contínuament estratègies per millorar la seva salut.

Quan ve a les nostres consultes escolta atentament als professionals, però després busca els seus propis recursos a casa amb l’objectiu de poder donar resposta als problemes de salut que el preocupen.

Fruït d’aquesta actitud tan positiva enfront de les malalties, en Gregori C. ens va enviar uns quants correus electrònics. En aquests correus ens informava de diferents aspectes relacionats amb les seves malalties. Entre elles, ens va cridar l’atenció l’abordatge que feia d’un malestar molt freqüent a les consultes: el mareig.

Ho vam trobar tan interessant que vam decidir trucar-lo i fer-li a entrevista en directe.
Aquest és el resultat de la nostra trobada.

DSC05212

 

Quant temps fa que pateix vertígens?


Fa gairebé 30 anys que tinc marejos (són marejos més que vertigen). És la sensació d’inestabilitat la que m’afecta més.

Com és la sensació?

És una sensació que s’ha anat agreujant, sovint m’impossibilita realitzar la meva vida habitual. Sobretot es nota si camino a poc a poc.  No apareix de forma intermitent. És un quadre permanent. Puc estar millor o pitjor però m’apareix cada dia.

Com ha enfocat la seva malaltia tots aquests anys?

He anat donant-li voltes perquè, quan tens una malaltia d’aquestes característiques, no saps el que tens. M’han anat fent moltes proves i totes sortien bé. Com que habitualment em controla el neuròleg per altres motius, em va derivar a l’oftalmòleg.

L’especialista de la vista em va diagnosticar una malaltia de l’ull (glaucoma) però no em va solucionar els marejos. Aleshores em van derivar a una otorinolaringòloga (ORL) de l’Hospital de la Vall d’Hebron especialista en vertigen i marejos.

Quina va ser la seva experiència amb la ORL de la Vall d’Hebron?

A la consulta, el primer que em va fer va ser un test. Jo crec que això està molt bé perquè va permetre delimitar la malaltia a través de les respostes que li vaig donar. A més, el test permet orientar sobre si existeix una sospita alta de malaltia greu.

Tot i que els resultats del meu test ja van suggerir a la doctora que el meu problema no era greu, em va demanar una ressonància nuclear magnètica (RNM) per descartar-ho del tot.

Li va donar la doctora algun nom per la seva malaltia després de
valorar-ho a la seva consulta?

Sí.
Em va dir que estava pràcticament segura de què la meva malaltia amb marejos era una Síndrome d’Inestabilitat Subjectiva (en anglès Chronic Subjetive Dizziness Continuum) que representa una de les causes més freqüents de molts dels marejos que atenen a la consulta i que no és una malaltia greu. Això es va confirmar amb el resultat de la RNM que va ser normal.

Quin és el tractament que li va recomanar?

Em va recomanar la realització d’una sèrie d’exercicis de rehabilitació vestibular i he començat a fer-los diàriament al meu domicili.

He de dir que, en les poques setmanes que fa que els estic realitzant, he notat una millora espectacular, ja no tinc els marejos de forma diària. Només veig un inconvenient a aquest tractament: cal ser constant i cal disposar d’un ordinador a casa per a poder realitzar-los.

Quines conclusions extreu de tot el seu procés arran de patir marejos?

Jo penso que, quan es tracta de malalties que no són malignes, caldria facilitar als pacients els tractaments abans de tenir els resultats de les proves. El problema és que existeix molta demora entre les visites als especialistes i la realització de les proves per descartar malalties malignes.

Si existeixen eines com aquests tests que permeten orientar el diagnòstic i suggerir tractaments mentre es realitzen les proves més específiques, caldria posar-los a l’abast dels pacients des de les consultes d’Atenció Primària.

 

 

Des de l’EAP Guineueta volem agrair al Sr. Gregorio C. la seva disposició a compartir la seva experiència amb tots nosaltres amb l’objectiu de millorar l’atenció sanitària de tots els pacients. També volem agrair al servei d’otorinolaringologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron la seva atenció amb els pacients que derivem al seu servei. 

Per a més informació:

Podeu trobar els exercicis de rehabilitació vestibular aquí.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Usuaris i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Claus per controlar el mareig: entrevista amb un pacient del CAP

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s