Per què m’haig de vacunar del tètanus?

El tètanus és una malaltia greu produïda per un bacteri anomenat Clostridiumtetani.
Tot i que aquest bacteri es troba fonamentalment en el terra, els fems, les escombraries i en el tracte digestiu de les persones sanes, també cal saber que pot estar a tot arreu en ser transportat per l’aire.

Com em puc contagiar? 

La forma més freqüent de contagiar-se és mitjançant lesions a la pell (ferides, mossegades, pírcings i tatuatges realitzats amb material no esterilitzats, etc.) a través de les quals la bactèria del tètanus pot penetrar a l’organisme.
04-50-15-377_640

No cal que les lesions siguin profundes o brutes; qualsevol lesió és potencialment perillosa si entra en contacte amb el bacil tetànic.

Quins són els símptomes?

Els símptomes principals són rigidesa i espasmes musculars, que poden arribar a ser prou forts i dolorosos com per provocar fractures dels ossos i esquinçaments musculars.

Altres possibles símptomes són:febre, sudoració excessiva, taquicàrdia, hipertensió baveig , micció o defecació incontrolables.

Des que es produeix la infecció fins que es desenvolupen els símptomes transcorren normalment entre quatre i vint-i-un dies.

Com es pot prevenir el tètanus? 

El tètanus tan sols es pot prevenir mitjançant la vacunació.

La vacuna.

La vacuna antitetànica és una vacuna molt eficaç, fàcil d’administrar i inofensiva (podeu consultar més detalls sobre aquesta vacuna en el material editat pel Departament de Salut de la Generalitat).

Els criteris de revacunació han anat canviant en els darrers anys principalment per dos motius: la disponibilitat de la vacuna per part dels laboratoris fabricants i les opinions crítiques dins del món científic en relació a la necessitat d’haver de revacunar cada 10 anys.

Segons el consens actual a Catalunya s’ha de recordar:

  1. En vacunar per primera vegada de tètanus s’administren tres dosis: la primera en iniciar la vacunació, la segona  al cap de dos mesos, i la tercera transcorreguts entre sis i dotze mesos de la primera.
  2. Les  persones que han estat correctament vacunades, només requeriran 2 dosis més de tètanus al llarg de la vida (1 dosi cap als 25-30 anys i la segona dosi als 60-65 anys).
  3. A aquells qui no han estat ben vacunats a la infància o desconeixen els seus antecedents, se’ls administrarà les dosis necessàries fins a arribar a 5 dosis de vacuna.

En cas que tingueu dubtes sobre si esteu o no ben vacunats podeu demanar una cita amb la vostra infermera.

Aquesta entrada ha estat realitzada amb la col.laboració de la dra. M.Vergara i l’infermera P.Perez-Hita.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina Familia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s