Ens hem oblidat de la sida?

En Jaume ha tingut una relació sexual de risc.
Ens explica a consulta que va sortir fa uns dies a la nit, va conèixer una persona i no hi va ser a temps de prendre mesures de protecció abans de tenir la relació.
Potser no era la primera vegada que li passava.
Està força cohibit a consulta i no és el moment de preguntar-li més detalls.
La seva metgessa li ha demanat una analítica completa: cal valorar totes les malalties que es poden contraure sexualment si no es fa servir protecció.
En arribar els resultats de l’analítica es confirma que està contagiat pel VIH.

Font: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Campanya 2011

Recordem què és la sida

La sida (Síndrome d’Immunodeficiència Adquirida) és una malaltia que es transmet a través del virus VIH (Virus de la Immunodeficiència Humana).
Com la majoria de malalties víriques, actualment no existeix un tractament efectiu per a la seva erradicació. Els tractaments actuals controlen la malaltia però no la curen.
Des del diagnòstic del primer cas infectat a Espanya el 1981 fins ara s’han produït molts canvis tant en l’àmbit dels tractaments com de patrons de conducta que condicionen el contagi.
Però les dades ens indiquen que, en els darrers 12 anys no hi ha hagut una disminució en el nombre d’infectats sinó que el nombre de pacients diagnosticats es manté estable.
En resum, tot i la informació continua existint el mateix nombre de contagis que fa deu anys.

Sóc portador o tinc la sida?

És important diferenciar entre ser portador d’anticossos VIH i tenir la sida.
El portador és el pacient que ha estat en contacte amb el virus però no ha desenvolupat la malaltia encara. Representen la majoria de pacients VIH.
Quan la malaltia evoluciona i el sistema immunitari es veu afectat de forma important diem que el pacient és un malalt amb sida.
Actualment han disminuït molt els casos de sida i la majoria de pacients es mantenen en estat de portador de forma crònica (durant molts anys). Això ha estat possible gràcies a la millora de tractaments (TARGA).
La recerca d’un tractament curatiu ha estat l’afany de tota la comunitat científica des que es va descobrir la malaltia. Nombroses pel·lícules ho han reflectit:

Font: Tràiler de la pel·lícula Dallas Buyers Club de Focus Features.
2013

 

Com us podeu contagiar?

Una persona portadora d’anticossos del VIH pot transmetre la malaltia per 3 vies:

 • A través de les relacions sexuals (qualsevol tipus: vaginal, anal o oral).
 • A través de la sang (a través de qualsevol objecte que hagi estat en contacte amb sang d’un pacient infectat).
 • De mares a fills (durant l’embaràs, el part o la lactància).

El Ministeri de Sanitat va fer aquests cartells el 1989 per tenir presents les vies de contagi.

1164387420_extras_albumes_0

Quines mesures cal fer servir per evitar el contagi?

La majoria de casos es produeixen en homes que tenen sexe amb homes però també han augmentat els casos en parelles heterosexuals.
En el cas de contagis per ús de drogues per via parenteral, el nombre de casos ha disminuït gràcies a les mesures d’evitació.
Les mesures per evitar el contagi inclouen:

 • Conèixer el vostre estat serològic respecte al VIH i el de les vostres parelles sexuals. Això ho podeu saber amb un analítica de sang o fent-vos un test de diagnòstic ràpid.
 • Fer servir preservatius (masculí o femení) en el cas que no conegueu l’estat serològic de les vostres parelles sexuals.
 • En l’embaràs, realitzant-vos la prova i seguint un tractament en el cas que sigui necessari per tal d’evitar el contagi del fetus.
 • Fent servir material eterilitzat i d’ús individual en el cas de realització de tècniques que suposin contacte amb sang (puncions, tatuatges, xeringues…).

On us controlareu si esteu infectats?

Els malalts VIH positius són malalts crònics. Per això, caldrà seguir un control periòdic de per vida (com passa amb altres malalties com la diabetis mellitus, la hipertensió, la malaltia pulmonar obstructiva crònica i moltes altres). A Catalunya existeixen consultes especialitzades per administrar el tractament oportú en cada cas.
Però, com en qualsevol altra malaltia crònica, el vostre metge de família us informarà, us controlarà periòdicament i coordinarà l’atenció mèdica d’aquesta malaltia amb els especialistes. En el cas que tingueu qualsevol problema mèdic podeu adreçar-vos a les vostres consultes al CAP.

Disposeu a més del telèfon d’informació de la SIDA 900 21 22 22

Per saber-ne més:
Canal Salut: Informació sobre la malaltia.
Guia sobre la infeccio pel VIH i la sida a l’atenció primària: Generalitat de Catalunya. Infosida: Programa per a la prevenció i l’assistència de la sida. Generalitat de Catalunya. 

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Ginecologia, Medicina Familia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

14 respostes a Ens hem oblidat de la sida?

 1. F.Olías ha dit:

  Os feleicito por los articulos que publicais en vuestra web, me ha gustado la informacion sobre el Sida, breve, concisa e impactante, nos recuerda que está ahí y que no hay que bajar la guardia.
  Saludos
  Paqui

  • CAP Guineueta ha dit:

   Muchas gracias, Paqui

   nuestro objetivo es ofrecer contenidos sanitarios interesantes, útiles y fáciles de entender para colaborar (desde este blog) en la educación sanitaria de nuestros pacientes.

   Gracias por tu comentario, ¡nos da mucha energía!

 2. Laura ha dit:

  Hola,
  On fan el test ràpid de la sida? S’ha d’anar al CAP?
  Gràcies!

  • CAP Guineueta ha dit:

   Hola, Laura

   Gràcies per la teva pregunta doncs és molt adient ampliar la informació que donem a l’entrada.

   El test ràpid de la sida no es pot fer actualment a tots els CAPS de Catalunya.

   En aquests moments, l’Agència de Salut Pública ha creat un grup consultor que ha començat a treballar a principis de 2014 amb l’objectiu d’avaluar la pertinença d’introduir aquesta prova de forma rutinària en tots els Centres d’Atenció Primària.

   També es va engegar una prova pilot fa 2 anys a 48 farmàcies catalanes perquè poguessin oferir la prova als pacients. Aquestes farmàcies continuen disposant d’aquest servei però, de moment, l’experiència no s’ha generalitzat a la majoria de farmàcies del territori.

   En aquests moments, a Catalunya pots realitzar-te un test de diagnòstic ràpid a alguns centres sanitaris, ONGS i oficines de farmàcia.

   En el següent enllaç de Creu Roja i el Ministerio de Sanidad trobaràs actualitzats tots els centres i les adreces que ofereixen la prova (algunes gratuïtament i d’altres abonant 10E) a Catalunya i a la resta de l’Estat:

   http://www.cruzroja.es/vih/donde-hacerse-prueba-VIH.html

   També pots comprovar-ho a la web de la Generalitat de Catalunya:

   O al telèfon de la SIDA:
   900212222

   Moltes gràcies pel teu comentari, esperem haver resolt el teu dubte.

 3. yolanda ha dit:

  bona tarda,
  Felicitats! molt interessant totes les aportacions sobre VIH /sida,

  Volia fer una reflexió sobre la dificultat afegida que es troben les persones amb la malaltia amb una història de vida complexe i viuen en exclusió social.

  Des de la Generalitat han confeccionat aquest material que em sembla interessant com a consulta per coneixer “Les bones pràctiques: recursos residencials per a persones afectades per VIH/sida amb dificultats per a la inclusió social”,

  aquí us deixo l’enllaç:

  Feu clic per accedir a eines%208.pdf

  moltes gràcies i endavant! us encoratjo a seguir amb aquest projecte tan interessant

  • CAP Guineueta ha dit:

   Moltes gràcies pel comentari i compartir amb nosaltres aquest recurs.

   Realment, la malaltia ja és en si mateixa prou excloent socialment com per afegir-hi altres condicionants.

   És molt interessant disposar de totes les eines de cara a oferir als nostres pacients el ventall de possibilitats que tenim a l’abast com servei públic d’atenció sanitària.

   Gràcies per seguir el nostre blog!

 4. María José ha dit:

  Felicitats pel blog! Crec que es molt interessant que feu recordatoris sobre la sida (i moltes altres coses) perqué no baixem la guardia. Als diaris normalment nomes es parla d avenços en investigacio ( genial!) pero s han de fer recordatoris per evitar mes contagis. La informació es molt important! Gracies!

 5. Rober ha dit:

  Muchas feliciades por esta entrada del blog. Me ha encantado cómo estaba estructurada y como de una forma clara y sencilla se explican cosas que a veces confundimos.. diferencia entre infección y enfermedad, vías de contagio. Qué decir de los carteles del sida – noda…que a uno le devuelven a sus años de juventud y hasta le ponen nostálgico. Parece mentira que en el mundo de hoy, con la facilidad de acceso que tenemos a información de todo tipo estemos en un momento de tanta desinformación. Por eso entradas como ésta que nos facilitan la información de forma clara y sencilla son tan de agradecer.

  Si bién el SIDA inicialmente se relaccionaba con determinados grupos y aunque se veía lejano su gran impacto hizo a la gente adquirir una cierta conciencia de la necesidad de protegerse, es posible que hoy los avances médicos en control y tratamiento han hecho que se tienda a cronificar y con ello a disminuír en la población la sensación de riesgo. Esto ha llevado aparejada una cierta relajación en las medidas de autoprotección. En mi opinión el esfuerzo mayor se ha de centrar en dar una buena información a la gente, ya que una vez esta información nos haya llegado la prevención vendrá como consecuencia. Por ello una vez más agradecer el esfuerzo que desde el blog habeis realizado.

  • CAP Guineueta ha dit:

   Gracias, Rober por tu comentario:

   el interés de nuestra entrada era repasar el tema dado que observamos (y las cifras lo corroboran) que hay una cierta relajación respecto a las medidas de protección en esta enfermedad y otras de transmisión sexual.
   Nos alegra comprobar que el resultado ha sido óptimo y que el mensaje ha quedado claro para nuestros pacientes.
   Muchísimas gracias por tus comentarios.

 6. esther ha dit:

  Bon dia:

  Volia agraïr-vos aquests articles i comentaris sobre el tema del VIH/Sida. Fa molta falta no oblidar-nos d’aquest tema.
  Jo ja fa uns anys que treballo amb persones amb VIH/Sida i/o exclusió social, i volia compartir un neguit que tinc.
  Quan vaig començar la meva tasca professional, ens varem plantejar que no quedaba gaire temps en que haguessim de valorar el perfil de VIH/Sida com un factor en si mateix d’exclusió, perque ja no era una malaltia terminal (gracies als nous medicaments) sino crònica, amb la que es pot viure amb una alta qualitat de vida sempre que es mantinguin certs habits saludables i es prengui la medicació, es facin els controls. El que si que és un factor que dificulta aquest pas de terminal a crònic és en molts casos la vida anterior, la historia de la persona que es portadora del virus que dificulta moltes vegades el tractament.
  Onze anys despres he de dir que continuem en el mateix lloc, tot i la millora a nivell médic de la malaltia, de tots els efectes secundaris, no pocs; de la medicació, quan parles de SIDA al carrer continues veient cares d’espant, poder més perque no hem sabut transmetre la realitat de la mateixa malaltia.
  Però el meu neguti és més un tema d’informació, de prevenció, tins la sensació (personal) que no fem la mateixa força que es va fer en un inici, hi ha molts casos de contagi, quan la logica diu que no hi haurien d’haver-ne, al menys a la nostra societat. No parlo d’altres continents.
  Crec que cal tornar a reprendre la tasca de prevenció i informació al voltant del tema VIH/Sida sense baixar la guardia.
  A mi, m’agrada pensar que és una malaltia extinguible, somio que un dia no existirà perque ho haurem aconseguit amb una molt bona prevenció. És un somni, ho sé.
  Gracies!!!

  • CAP Guineueta ha dit:

   Moltes gràcies, Esther, per les teves reflexions.

   És cert que, tot i les campanyes i l’aparent sensitibilització social, encara queda molt camí per recorrer.
   La sida i el contagi per VIH continuen sent un estigma per a qui les pateix.
   Probablement hi ha hagut certa relaxació amb el tema de la prevenció perquè la realitat és que les xifres no indiquen que disminueixin el nombre de casos.
   Ens encoratgen i fem nostres les teves darreres paraules:
   esperem poder parlar en un futur de l’extinció d’aquesta terrible malaltia.

   Moltíssimes gràcies pel teu comentari.

 7. Esther ha dit:

  Buenas tardes de nuevo.

  Hace unos días hice una entrada en este blog. Y me parece importante poder hacer de nuevo un comentario a raíz del polémico anuncio de una conocida firma de ropa, no se sí lo habría visto, o al menos oído comentarios al respecto.

  Quiero hacer constancia de que este tipo de actuaciones deberían ser amonestadas. Por diversos motivos, destacare alguno. La idea de que alguien pueda jugar con algo tan importante como es la decisión de traer una vida al mundo ya me parece de una alta irresponsabilidad, ni siquiera como broma, pero mucho menos como reclamo para conseguir más ingresos, aumentar ventas.

  Otro motivo y por el que comentó en este blog, tiene que ver con los comentarios que hacíamos respecto a la necesidada de informar y de prevenir, pues bien, pinchar un preservativo en un anuncio no es la mejor forma de hacerlo. Con la salud pública no se juega.

  El Sida continúa siendo una enfermedad crónica importante y sabemos que su transmisión es mayoritariamente por vía sexual, podemos jugar con esto? Además existen otras enfermedades de transmisión sexual que pueden evitarse con el uso del preservativo.

  El derecho al lucro es lícito pero no hacerlo a cualquier precio. Lamentó la dureza del escrito pero este tema me preocupa y creo que debemos cuidarlo entre todos.

  Esther Borrego

  • CAP Guineueta ha dit:

   Es un tema que sin duda está suscitando un intenso debate en las redes.
   Coincidimos contigo en que la salud pública no debería trivializarse.
   Los profesionales que trabajamos con enfermos crónicos de SIDA somos muy conscientes de la necesidad de insistir en las medidas para evitar el contagio. Los mensajes contradictorios difundidos en medios de comunicación no ayudan en este sentido.
   Gracias por tu comentario!

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s