XARAMPIÓ. Què és i què hem de fer?

(modificació d’aquesta entrada amb data 30/06/2014) .
En el moment actual, es pot donar per finalitzat el brot de xarampió. Podeu consultar la nota de premsa publicada pel Departament de Salut de la Generalitat.

Les darreres setmanes hem detectat alguns casos de xarampió al nostre voltant.

xarampio tv3
El xarampió és una malaltia causada per un virus.

Les infeccions causades per virus (a diferència de les que són produïdes per bacteris) no tenen un tractament efectiu per eliminar el virus. En aquests casos hem de fer servir mesures simptomàtiques per atacar els seus efectes.
Per això és molt important la vacunació (que permet prevenir la malaltia de forma eficaç) i les mesures de prevenció per evitar el contagi.

Característiques del xarampió:

 

  • La poden patir nens i adults que no hagin estat ben vacunats (amb dues dosis de vacuna als 4 i 12 anys) o que no hagin passat la malaltia. Si ja heu patit el xarampió, estareu protegits per a tota la vida.
  • És una malaltia exantemàtica (com la rubèola, l’escarlatina i d’altres). Si patiu xarampió possiblemente tindreu febre, tos, conjuntivitis i una erupció de color vermellós per diferents parts del cos (a l’inici a cara i tronc i deprés a extremitats). Serà en forma de petites taques que conflueixen i estan disseminades per tot el cos deixant algunes parts de la pell sana.
  • Es trasmet molt fàcilment. Podeu contagiar-vos si heu estat en contacte amb algú malalt i no esteu vacunats. Es transmet a través de gotes de Flügge (gotetes de saliva que deixem anar quan parlem,tossim o esternudem)
  • El contagi es pot produir des d’1 o 2 dies abans que apareguin els símptomes a la persona malalta fins 4 dies després que li hagi marxat l’exantema.
  • El temps que passa des que algú us ha contagiat fins que patiu els símptomes (període d’incubació) pot ser de 5 a 21 dies

 

És una malaltia greu?

  • El xarampió no és una malaltia greu. El tractament sovint es pot fer al domicili fent repòs, prenent medicació per a la febre (antitèrmics i analgèsics) i abundants líquids.
  • Heu de tenir en compte que si teniu nens, no els podeu administrar cap medicament per a la febre que contingui àcid acetil salicílic.

Què heu de fer si sospiteu o teniu dubtes de si teniu xarampió?

  • Heu de consultar de forma urgent amb el CAP. Us atendrem de forma preferent i aïllada per evitar que pugueu contagiar altres pacients. D’aquesta manera podrem controlar la malaltia de forma adient.
  • Davant el dubte, és millor que ens consulteu.

Què heu de fer si heu estat en contacte amb algú que pateix xarampió?

  • Heu de consultar al CAP perquè és probable que us hagueu de vacunar.

Per saber-ne més:

Nota de premsa: del Departament de Salut
Nota de informativa del xarampió: del Departament de Salut
Resum dels companys del cap Valls Urbà
Manual de vacunacions del Departament de Salut
I un resum del dr.M.Molina al seu blog.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Usuaris i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a XARAMPIÓ. Què és i què hem de fer?

  1. María José ha dit:

    Si estem vacunats també ens podem contagiar? La vacuna dura Tota la vida o s han de fer recordatoris? Gracies!

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s