Els metges del CAP Guineueta cribaran la visió dels pacients diabètics

 Juliana F.T. és una pacient diabètica del CAP.
Fa 12 anys que li van diagnosticar la malaltia. Des de llavors, almenys un cop a l’any es fa controls per evitar que la diabetis perjudiqui òrgans importants del seu cos.
Avui la Juliana li ha preguntat al seu metge per la valoració del seu fons d’ull. Ella sap que, periòdicament, l’envien a fer-se una foto dels ulls però no acaba d’entendre quin és l’objectiu d’aquesta tècnica.

Què és el fons d’ull?

9

La fotografia del fons d’ull amb càmera no midriàtica és una tècnica indolora, ràpida i que dóna molta informació sobre una possible afectació de l’ull. El fons d’ull pot presentar alteracions a conseqüència de moltes patologies,entre altres, de la diabetis.
L’afectació de l’ull causada per la diabetis mellitus s’anomena retinopatia diabètica (RD). Aquesta malaltia té diferents graus en funció de la gravetat. És important detectar-la a temps per poder controlar-la, tractar-la i evitar que evolucioni.
Com altres afectacions causades per la diabetis, la retinopatia diabètica inicialment no dóna símptomes. Quan la RD no es controla a temps pot derivar en una ceguesa (els diabètics tenen un risc d’11 a 25 vegades major que els no diabètic de patir ceguesa tal com descriu la Guia de pràctica clínica sobre abordatge de la diabetis mellitus tipus 2)

Com ho farem a partir d’ara al CAP Guineueta?

Durant el mes de març, quatre metges de família del CAP Guineueta (la Dra Bermúdez, la Dra González, la Dra Martín Correa i la Dra Santin) han estat formant-se per poder valorar aquesta prova.
Han realitzat un curs amb oftalmòlegs, tècnics i metges que actualment valoren els fons d’ulls amb l’objectiu de poder realitzar el seguiment d’aquesta prova des del CAP Guineueta.
Així, a partir de l’1 d’abril, els pacients diabètics tipus 2 del CAP Guineueta que hagin de fer-se el fons d’ull es programaran al CAP Chafarinas. Allà els tècnics els realitzaran la fotografia. Després aquestes imatges seran valorades pels metges referents del CAP Guineueta.

Què hi guanyaran els pacients?

Aquesta mesura ens permetrà als professionals del CAP Guineueta ser més àgils a l’hora d’informar-vos dels resultats de les proves i facilitarà la detecció d’alteracions d’una forma més precoç.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta, Usuaris i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s