Pertanys a algun dels grups que necessiten vacunar-se contra el pneumococ?

La vacuna contra el pneumococ permet protegir-nos de la malaltia pneumocòccica. Aquesta malaltia, causada pel bacteri del pneumococ, és una malaltia greu que pot manifestar-se de diferents formes: com una pneumònia, meningitis, infecció de la sang…

La malaltia pneumocòccica afecta principalment les franges d’edat extremes: els nens menors de 5 anys i els adults majors de 60 anys. És per això que es recomana la vacunació en aquests grups d’edat. En aquesta entrada ens centrarem en la vacunació de l’adult.

Hi ha dos tipus de vacunes antipneumocòccica. A Catalunya es fa servir la de polisacàrids 23-valent (Pn23) en els adults. No es recomana la revacunació fins que no hagin transcorregut un mínim de 5 anys després de la primera dosi i només s’aconsella revacunar una vegada durant tota la vida. L’efectivitat d’aquesta vacuna per prevenir la malaltia pneumocòccica està al voltant del 50-80%.

Existeix una altra vacuna, la vacuna antipneumocòccica de polisacàrids conjugats 13-valent (PnC13), que va aparèixer per intentar suplir les limitacions de la Pn23.

L’Agència de Salut Pública acaba de publicar les recomanacions per rebre aquesta vacuna que es recullen en el document ‘Prevenció de la malaltia pneumocòccica en els adults i en els infants a partir dels 5 anys a Catalunya’.

Us deixem una taula-resum adaptada d’aquestes recomanacions perquè comproveu si pertanyeu a algun dels grups de risc. En aquest cas, caldria que demanéssiu visita amb la vostra infermera per completar el vostre calendari vacunal.

tabla vacuna antipneumococ

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Medicina Familia, Usuaris i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Pertanys a algun dels grups que necessiten vacunar-se contra el pneumococ?

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s