Pits, Angelina i qüestions genètiques

Ja ho hem llegit tots:

Angelina Jolie s’ha fet una mastectomia preventiva. I ho ha publicat a The New York Times. Els ingredients són prou sucosos perquè el debat hagi incendiant la web i les xarxes socials amb comentaris a favor i en contra.

angelina jolie

Resumim els fets:
Angelina presenta una mutació genètica concreta (i poc freqüent) del gen BRCA1 que suposa un augment de la probabilitat de patir càncer de mama i d’ovari. Amb aquesta informació, i l’antecedent de la mort de la seva mare amb característiques similars, ha decidit mutilar-se (fent-se una doble mastectomia) i sembla que està pendent d’extirpar-se també els ovaris.
I com sabia Angelina que presentava aquesta rara mutació? Doncs perquè va realitzar-se un test diagnòstic de forma voluntària per un valor de 2000-3000 dòlars.
Fins aquí els fets.

La pregunta que cal fer-se és si la mutilació preventiva és aplicable a tots els casos de càncer de mama i si, a més, és convenient. Com moltes vegades succeeix en temes mèdics, la resposta no és senzilla.

Cal saber que actualment a Europa la probabilitat de desenvolupar un càncer de mama abans dels 75 anys és inferior al 8% segons les darreres dades epidemiològiques de l’oncoguia de mama. A més, els programes de cribatge a través de la mamografia realitzada cada 2 anys entre els 50 i els 69 anys han demostrat un augment de la supervivència superior al 75% als 5 anys en els càncers diagnosticats.
D’altra banda, cal conèixer que la majoria de càncers de mama i ovari són esporàdics, és a dir, es produeixen en dones que no presentaven antecedents familiars de càncer de mama.

Amb totes aquestes dades és fàcil concloure que la decisió de sol.licitar un test d’aquestes característiques no és senzilla. Actualment a Espanya ja és fan aquests tipus de test diagnòstics en els casos concrets en que es detecten característiques compatibles amb un càncer hereditari i, en aquells casos, s’ofereix la mutilació com una alternativa terapèutica més. En aquests casos es recomana també l’excisió del mugró doncs forma part de la mama i podria afectar-se també en el cas de patir un càncer (l’Angelina, per contra, ha conservat intactes els seus mugrons)

En qualsevol cas, no pot considerar-se una pràctica preventiva generalitzable donades les dades a les que fèiem referència anteriorment.
És per això que us recomanem que consulteu amb els professionals davant els dubtes que tingueu sobre aquest tema.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Ginecologia, Medicina Familia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s