18 d’abril, Dia Europeu dels Drets dels Pacients

Avui, 18 d’abril es celebra el dia dels Drets i Deures dels pacients en relació amb la salut i l’atenció sanitària.

Fa anys que el terme “usuari” va establir-se en detriment del terme “pacient” per intentar canviar el rol de la relació existent fins llavors de “sanitat-pacient” pel “d’empresa-usuari”.

Des d’aquell moment, i com a qualsevol relació “empresa-usuari”, es va voler reflectir que no tan sols els treballadors disposen d’uns Drets en la seva activitat laboral sinó que també els usuaris en tenen.

Ara bé, és important saber que els usuaris, a més de poder reclamar els seus Drets, també han de complir amb unes obligacions per al correcte funcionament de tot el sistema.

Tots, ciutadans i professionals, hem de col·laborar i comprometre’ns fent un ús responsable del sistema sanitari.

A Catalunya estan reconeguts per mitjà de la “Carta de Drets i Deures” actualitzada per la Generalitat a l’agost de 2015.

A continuació ressaltem alguns dels Drets i Deures que considerem més importants i adjuntem l’enllaç amb “Canal Salut” on podeu aconseguir tota la informació disponible.

DRETS I DEURES DELS CIUTADANS

en relació amb la salut i l’atenció sanitària

DRETS

DEURES

Drets relacionats amb la igualtat i la no discriminació de les persones. Deure de tenir cura se la salut i responsabilitzar-se’n d’una forma activa.
Drets relacionats amb l’autonomia del pacient. Deure de fer ús dels recursos, prestacions i drets d’acord amb les seves necessitats de salut i en funció de les disponibilitats del sistema sanitari.
Drets relacionats amb la intimitat i la confidencialitat. Deure de complir les prescripcions generals, de naturalesa sanitària, comunes a tota la població, així com les específiques determinades pels serveis sanitaris.
Drets relacionats amb la constitució genètica de la persona. Deure de respectar i complir les mesures sanitàries adoptades per la prevenció de riscos, la protecció de la salut o la lluita contra les amenaces a la salut pública com ara el tabac, l’alcoholisme i els accidents de trànsit, o les malalties transmissibles susceptibles de ser previngudes mitjançant vacunacions o altres mesures preventives, així com col·laborar en l’assoliment dels seus fins.
Drets relacionats amb la prevenció de la malaltia i la promoció protecció de la salut. Deure de responsabilitzar-se de l’ús adequat de les prestacions sanitàries ofertes pel sistema de salut.
Drets relacionats amb la informació assistencial i l’accés a la documentació clínica. Deure d’utilitzar i gaudir de manera responsable, d’acord amb les normes corresponents, de les instal·lacions i els serveis sanitaris.
Drets relacionats amb l’accés a l’atenció sanitària. Deure de mantenir el respecte a les normes establertes en cada centre, així com a la dignitat personal i professional del personal que hi presta serveis.
Drets relacionats amb la informació general sobre serveis sanitaris i la participació dels usuaris. Deure de facilitar, de forma lleial i certa, les dades d’identificació i les referents al seu estat físic o sobre la seva salut que siguin necessàries per al procés assistencial o per raons d’interès general degudament motivades.
Drets relacionats amb la qualitat assistencial. Deure de signar el document pertinent, en el cas de negar-se a les actuacions sanitàries proposades.
Drets relacionats amb la investigació i l’experimentació científiques. El malalt te el deure d’acceptar l’alta un cop s’ha acabat el procés assistencial que el centre o la unitat li pot oferir.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en CAP Guineueta i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s