Per què hem de vacunar els nens?

“Aquesta malaltia ja no existeix, no el vacunarem”.
“Aquesta vacuna segur que no li posarem, perquè jo vaig passar aquesta malaltia i no em va passar res”.
A les consultes de pediatria freqüentment escoltem aquests comentaris dels pares. Amb les vacunes, com amb molts altres temes de salut, hi ha molta saviesa popular, que junt a l’accés fàcil i ràpid a molta informació (no sempre fiable) de les noves tecnologies i l’auge dels grups antivacunes han fomentat que alguns pares siguin reticents a administrar vacunes als seus fills.

vacuna
És veritat que hi ha malalties que estan gairebé eradicades, però això ha estat gràcies a les vacunes. Un exemple recent seria el xarampió: aquesta malaltia havia gairebé desaparegut en el nostre medi (4 casos a Catalunya al 2004) feia més de 30 anys amb la introducció de la vacuna, però a l’octubre de 2010 va reaparèixer arribant a confirmar-se 137 casos fins a maig de 2011, 127 d’ells en nens no vacunats.
També és cert que algunes malalties les passes i no passa res, però la mateixa malaltia en un altre nen pot desencadenar complicacions greus.
Està bé informar-se però hem de saber on buscar la informació i quedar-nos amb la que estigui més ben documentada (amb evidència científica). Podeu consultar la web sobre vacunes de l’ Associació Espanyola de Pediatria http://vacunasaep.org/.
Per últim una recomanació. Un llibre molt interessant sobre aquest tema és En defensa de las vacunas del pediatre Carlos González (Colección Vivir Mejor-Editorial Planeta). Aclareix molts dubtes i està molt bé documentat.

Quant a CAP Guineueta

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS)
Aquesta entrada ha esta publicada en Pediatria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s